El director de L'Auditori, Joaquim Garrigosa, insisteix que els tres eixos de l'equipament són "l'excel·lència, la descoberta de talent i la catalanitat". Ho va dir fa unes setmanes, quan va presentar la temporada 2013-2014 de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), i ho va repetir ahir durant la presentació de la resta de la programació de L'Auditori, la que aplega el cicle L'Auditori Més, el servei de L'Auditori Educa i els concerts de la Banda Municipal de Barcelona.
Així i tot, el context de crisi obliga a engegar iniciatives destinades a la captació de públic, i que no desquadrin un pressupost de 19 milions d'euros, similar al del 2012 gràcies a l'aportació extraordinària d'1,4 milions del fons de capitalitat cultural de l'Ajuntament de Barcelona. "19 milions és la línia vermella que no podem travessar", assegura el director de serveis de L'Auditori, Josep Maria Amorós. Per incentivar la presència de més espectadors, l'equip que dirigeix Garrigosa ha decidit abaixar el preu de les entrades una mitjana del 30%, amb una franja de preu mínim que va dels 6 al 13 euros. "La cultura fa més lliure la gent, i volem que la nova temporada sigui assumible per a tothom", diu Garrigosa.
Un dels objectius d'aquesta reestructuració és superar el 75% d'ocupació i no haver de cancel·lar concerts per falta de públic, com ha passat en la temporada 2012-2013. "No podem generar despesa de diners públics amb concerts sense públic", argumenta Garrigosa.
Per atreure els espectadors, L'Auditori posa l'accent en l'OBC, que protagonitzarà un programa de gran repertori simfònic, però també reforça la resta de la temporada, sobretot pel que fa a la Banda Municipal. L'assistència als concerts de la formació que dirigeix Salvador Brotons ha augmentat un 10%, i per al nou curs s'ha previst donar-li més visibilitat. Dels catorze concerts de la banda, vuit es faran a la sala 1, Pau Casals. "La sala 2 ens ha quedat petita", diu Brotons, que enguany té com a objectiu principal "donar a conèixer repertori original per a banda" d'arreu del món i també de quatre compositors catalans: Feliu Gasull, Moisès Bertran, Elisenda Fàbregas i el mateix Brotons.
La banda tindrà convidats com l'oboista alemany Stefan Schilli, que participarà en el concert Wagner amb vents ; la pianista japonesa Yukiko Akagi, protagonista d'un programa que relacionarà música catalana i japonesa; el contrabaixista de l'OBC Jonathan Camps, i el director coreà Young-Min Park, que dirigirà la banda en l'estrena de la Simfonia núm. 1 d'Elisenda Fàbregas, una compositora terrassenca que resideix a Corea.
Tres projectes destacats
La nova temporada s'obrirà el 10 d'octubre amb un recital del pianista xinès Lang Lang, que interpretarà sonates de Mozart i balades de Chopin. Vindran després una seixantena de concerts dins del bloc Auditori Més, entre els quals hi ha els cinc simfònics que programa Ibercamera i els quatre de Jordi Savall.
Garrigosa destaca tres projectes especials de la temporada 2013-2014. Un és El Messies de Händel que interpretarà la Wiener Akademie amb les veus del Cor Sine Nomine. Un altre, l'enregistrament en format Blu-ray de la integral dels quartets de Schubert a càrrec del Quartet Casals, que l'any passat la va tocar a la Schubertíada de Vilabertran. I el tercer projecte és la commemoració dels 250 anys de la mort de Jean-Philippe Rameau, aixoplugada sota el títol Versalles a Barcelona . Els protagonistes dels concerts dedicats a Rameau seran els clavicembalistes Kenneth Weiss, Pierre Hantaï, Skip Sempé i Blandine Rannou.
Retrats d'artista i cobla
La música barroca també predominarà en el recital de la violinista Janine Jansen, que serà objecte d'un retrat d'artista, juntament amb Jean-Guihen Queyras, Josep Colom i Benet Casablancas. La música moderna tornarà a tenir espai a L'Auditori amb concerts especials com la trobada entre el grup La Iaia i la Cobla Bisbal Jove i la del New Catalan Ensemble amb Joan Chamorro i Andrea Motis. I Raimon farà un recital espriuenc.