El monestir de Poblet serà l'escenari entre el 15 i el 17 d'agost d'un festival de música antiga, la primera edició del qual s'ha titulat 'Les mil i una nits de músiques', que comptarà amb Jordi Savall i els conjunts que dirigeix com a protagonistes. El monestir de Poblet i la Fundació Centre Internacional de Música Antiga tenen la voluntat de convertir-lo en referència i la vocació de consolidar-lo com un dels festivals d'estiu ineludibles de la Catalunya del sud.
El pare abat de Poblet, Josep Alegre, ha recordat aquest dilluns en roda de premsa que la intenció és que el festival es consolidi en el temps. En el mateix sentit s'ha pronunciat Savall, qui ha dit estar "molt il·lusionat" amb aquest projecte en què participaran els conjunts Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, que ocuparan diferents dependències del monestir per oferir les seves peces musicals.
Savall ha explicat que la idea de realitzar concerts en llocs arquitectònicament interessants com algunes esglésies "és moderna, però suposa el retorn a la idea original de la interpretació de la música als palaus de la Cort o a les esglésies, abans que al segle XIX es construïssin les sales de concerts".
El primer dels concerts, la nit del dia 15 d'agost, se celebrarà a l'esplanada situada a l'entrada de Poblet, amb un aforament d'unes 1.500 persones. Savall i Le Concert des Nations oferiran una audició sobre músiques vinculades a l'obra de William Shakespeare dels compositors barrocs anglesos com Matthiew Locke i Henry Purcell. En aquesta primera nit del festival també tindran el seu paper els actors Josep Maria Pou i Sílvia Bel, que recitaran textos de Shakespeare de 'Somni d'una nit d'estiu' i de 'La tempesta', juntament amb altres de l'autor anglès sobre la música.
En la segona nit del festival, Savall farà un recital per a viola de gamba, 'Somnis i laments: la Somiadora', amb un repertori dels mestres francesos Monsieur de Sainte-Colombe i Marin Marais. El concert serà al claustre, molt més íntim que la inauguració, amb un màxim de 400 persones, i posteriorment hi haurà un diàleg entre músic i públic. L'última de les audicions preparades, a l'església del monestir, amb un aforament de 500 persones, s'ha titulat 'Nits de pelegrinatge i d'exili', amb les Cantigues de Santa Maria, del joglar Martí Codax, de la segona meitat del segle XIII, que es contraposaran a la polifonia de les danses i les cançons del 'Llibre Vermell de Montserrat', que els peregrins cantaven i ballaven durant les vigílies nocturnes de l'església. Savall estarà acompanyat per La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, amb músics provinents d'Armènia, Turquia, França, Anglaterra, el Marroc i Espanya.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha considerat que la suma de Poblet i Savall "és imparable" i que aquest festival, amb el temps, "serà una de les grans referències culturals del país". EL festival té un pressupost d'uns 100.000 euros, aportats principalment per empreses privades. Les entrades tindran un cost d'entre 25 i 35 euros.