Orphénica Lyra: «La música antiga és molt pròxima al jazz i a la música improvisada»
22/2/2004 |
La prestigiosa formació interpretarà avui a Girona música de la cort de Carles V.
José Miguel Moreno, un dels més destacats especialistes mundials en el Renaixement espanyol, va crear Orphénica Lyra per recuperar el ric patrimoni musical peninsular, sempre envoltat d'«intèrprets espanyols d'una qualitat altíssima, la majoria dels quals viuen i treballen en diversos països». Moreno, que fa anys va ser col·laborador de Jordi Savall i el considera «un gran mestre», creu que «la música antiga està molt pròxima al jazz i a la música improvisada». Orphénica Lyra oferirà avui un concert a l'Auditori de La Mercè, de Girona (19.00 h), amb un programa titulat Música a la cort de Carles V .
«Els intèrprets de música antiga som molt més moderns que els músics tradicionals», diu José Miguel Moreno. L'argumentació d'aquest aparent contrasentit ha començat abans, parlant de Savall: «Ell va ser el primer que va començar tot això i és admirable tot el que ha fet. Però jo tinc una visió de la música diferent de la seva: ni millor ni pitjor. Hi ha moltes fórmules diferents, perquè no es tracta de reproduir la música d'una forma mecànica.» És en aquest punt on Moreno vincula la música antiga amb el jazz i la improvisació.
Orphénica Lyra té una formació variable en funció de les circumstàncies. Avui a Girona seran Núria Rial (soprano), Jordi Domènech (contratenor), Eligio Quinteiro (tiorba i guitarró), Fahmi Alqhai (viola de gamba), Fernando Paz (flautes), Álvaro Garrido (percussió) i José Miguel Moreno (viola de mà i direcció). El fet de viure en països diferents no representa un gran inconvenient organitzatiu: «Treballem al país on coincidim el dia anterior d'un concert o d'una gira. Ens coneixem molt bé i tots són especialistes d'altíssim nivell.»
Projecció internacional
Orphénica Lyra va oferir el seu primer concert el 1999 i ha actuat en països tan diversos com ara França, Alemanya, Bèlgica, Portugal, Turquia i Cuba. El grup ja té algunes gravacions editades, però a partir d'aquest any vol incentivar i regularitzar la seva activitat discogràfica, amb un parell de discos a l'any. Tot i que el grup també interpreta música d'altres països, el pròxim disc que gravarà serà de repertori espanyol, la seva especialitat. També la seva passió: «El repertori espanyol del segle XVI és el millor d'Europa.»
José Miguel Moreno desenvolupa amb els seus músics una important tasca de recerca i recuperació del patrimoni musical històric, comparable a la rehabilitació del patrimoni monumental o artístic, però segurament no tan vistosa. «Fa molts anys que treballem en aquest terreny, tot i que els organismes estatals no ens ajuden gaire. Recup
erar el patrimoni musical és una tasca que necessita una mínima esponsorització. Sembla mil vegades més fàcil comprar un quadre que costa una fortuna per a El Prado que subvencionar la nostra feina, tot i que hi ha compositors espanyols de la mateixa qualitat d'un Greco, d'un Goya o d'un Velázquez, però en el cas de la música no és tan aparent.»
El programa que interpretaran avui a Girona, Música a la cort de Carles V, està plantejat com un recorregut per la música del Segle d'Or espanyol, amb un dels seus principals protagonistes instrumentals: la vihuela o viola de mà.
Xavier Castillón
El Punt