A vegades les posades en escena són realment determinants. Fa un parell d'anys que ressona una cantarella: l'orquestra serà el centre de L'Auditori. Es repetia que l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) havia d'ocupar un espai central. Així ho especifica el pla estratègic, però calia alguna cosa més que declaracions d'intencions. Ahir es va fer aquest pas presentant a L'Auditori exclusivament la temporada 2013-2014 de l'OBC, que coincideix amb la celebració del 70è aniversari de l'orquestra. "Ens hem de felicitar pels 70 anys, però ja estem treballant en la celebració dels 75", va dir el director general de L'Auditori, Joaquim Garrigosa.
Més enllà de les formes i les intencions, ja prou significatives, el més rellevant de la nova temporada és una programació que "exalta el potencial de les grans obres simfòniques", tal com va explicar François Bou, el gerent de l'OBC. Del 4 d'octubre del 2013 al 30 de juny del 2014 sonaran a L'Auditori obres com la Simfonia dels mil de Mahler, la Simfonia alpina de Strauss, la Simfonia fantàstica de Berlioz, la Patètica de Txaikovski, la Romàntica de Bruckner, la Missa en mi bemoll major de Schubert, el Rèquiem de Brahms i la versió concert de l'òpera Borís Godunov de Mussorgski, que serà interpretada per l'Orquestra Nacional del Capitol de Tolosa i l'Orfeó Donostiarra. "És una temporada de celebració, i artísticament ens regalarem un banquet artístic", va exclamar el director titular de l'OBC, que afronta la quarta temporada al capdavant d'una formació que necessita alegries en aquests temps de crisi.
"Les retallades són comprensibles, però sento que tenim el suport de les institucions", va dir González en presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del regidor de Cultura de l'Ajuntament i president del Consorci de L'Auditori i l'Orquestra, Jaume Ciurana. Tanmateix, l'OBC no pot cobrir 15 places vacants perquè ho impedeix la llei estatal sobre funcionariat.
Britten, Shakespeare
A més del gran repertori simfònic i coral, els 26 programes de la nova temporada (un més que a l'anterior) s'articulen al voltant de dos eixos més: el centenari del naixement del compositor britànic Benjamin Britten i la influència de Shakespeare en la música. "Britten és un compositor que, com Bartók, té poc forat en les programacions. Trobo a faltar Britten", diu González. Al director de l'OBC li fa especial "il·lusió" poder interpretar la Serenata per a tenor i trompa , una "joia que molta gent no coneix" i que a L'Auditori compartirà programa amb el Rèquiem de Mozart. Britten no serà l'únic nom britànic. L'OBC també abordarà Els planetas de Holst i el Concert per a violoncel i orquestra d'Elgar.
L'eix que vertebra Shakespeare és força heterogeni. El concert inaugural, els dies 4, 5 i 6 d'octubre, inclou l'obertura de Romeu i Julieta de Txaikovski i una selecció de l'obra del mateix títol de Prokófiev. Més endavant hi haurà El somni d'una nit d'estiu de Mendelssohn i els Tres epigrames per a orquestra , inspirats en Shakespeare, de Benet Casablancas. El geni anglès també escamparà la seva influència en un concert titulat L'OBC i Broadway , amb cantants de musical del West End londinenc.
'Retrats d'artista' i convidats
La nova temporada repetirà l'experiència dels Retrats d'artista , que permet conèixer diferents vessants d'un mateix artista. Aquesta vegada el focus se centrarà en la violinista Janine Jansen, el pianista Josep Colom, el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras i el violinista i director Nikolaj Znaider. I es dedicarà un retrat al compositor Benet Casablancas. També passaran per L'Auditori la violoncel·lista Natalia Gutman i les pianistes Katia i Marielle Labèque i HJ Lim.
El pressupost artístic de la temporada s'acosta als 2 milions d'euros, que Garrigosa espera recuperar amb una taquilla que no apuja els preus i que introdueix entrades a 10 euros.