ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La pedrera del món coral català fa pinya

27/4/2013 |

 

Aquest diumenge 28 d’abril, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC) celebrarà la 46a Trobada de mitjans i grans de les seves corals federades. La trobada, que serà en diversos llocs emblemàtics de Catalunya, acollirà uns 1.500 cantaires d’entre 7 i 16 anys de cent corals diferents d’arreu dels Països Catalans.

L'Espinguet de Vilafranca participa a la trobada de diumenge

Les corals del secretariat estan organitzades per vuit demarcacions en total: la demarcació Penedès-Anoia-Garraf, farà el seu concert al Castell de Claramnut, la del Camp de Tarragona, al Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus, la del les Terres de Ponent, a la Seu Vella de Lleida, la del Vallès Occidental, a l’Ésglésia Santa Maria de Moià, la del Barcelonès, al Saló del Tinell, la de l’Eix del Llobregat, al Santuari del Miracle, la del Gironès-Osona, a Sant Pere Casserres i la del Maresme-Vallès Oriental, als Jardins de Cal Llibreter de Teià.

Les corals, repartides en aquests vuit indrets diferents, es trobaran cap a mig matí per fer un assaig previ i a tres quarts d’una del migdia fer el concert, que començarà amb el Cant dels Segadors. El repertori que s’ha encarregat per fer aquest concert el recull el cançoner el Volum XII de la col·lecció Patrimoni Coral, un repertori que forma part de la col·lecció Patrimoni Coral XXI. Aquest cançoner consta de vuit harmonitzacions de cançons tradicionals catalanes i danses cantades, totes amb acompanyament d’acordió diatònic, i algunes també amb clarinet, tarota i/o percussió. Les harmonitzacions han estat fetes per Carles Belda, Lluís Giménez, Carol Duràn i Núria López, i Marcel Casellas.

El repertori de cada trobada, per bé que té unes cançons comunes per a tots els grups estarà format per altres peces del Programa Comú, que es van decidir en les diferents reunions comarcals que es van fer durant el mes de febrer. En aquest Programa Comú hi ha cançons amb textos de poetes catalans, com per exemple Ball rodó de la bicicleta amb música d’Antoni Miralpeix i text de Miquel Desclot, Ous ferrats amb música de Jordi Lluch i text d’en Miquel Martí i Pol, l’Ametller amb música de Josep Ollé i text de Joan Maragall, entre d’altres. Són cançons de tot tipus: cànons, a una veu, a dues, a tres, amb piano o a capella i de diferents nivells de dificultat.

Per tal de dur a terme aquestes trobades, el SCIC ha contactat amb Jordi Molina, responsable de l’Aula de Música Tradicional de la Generalitat de Catalunya, que col·laborarà en l’acte, i també comptarà amb la col·laboració de Jordi Rubio Assessor Artístic de L’Espona – Centre de la Dansa Tradicional Catalana, qui amb la seva experiència i amb l’escola de dansa de la Generalitat de Catalunya, col·laborarà en la part dels esbarts que participin a les diferents trobades per tal que junt amb les corals facin una diada d’allò més lluïda.

 

45a Trobada cors infantils ara fa un any al Palau Olímpic de Badalona

 El SCIC ha intentat sempre ser un referent en el món coral català. Ha invertit molts esforços al llarg de tots aquests anys per fer arribar la música i les cançons a tots els infants del país i a través d’ella donar a conèixer les nostres tradicions així com també els autors de casa nostra, a més a més d’apropar melodies i autors d’arreu.

Com deia Miquel Martí i Pol “ la cançó és una de les formes més senzilles i autèntiques de l’expressió dels pobles i constitueix, sens dubte, un dels ponts que més íntimament i profundament els uneix. Per a la cançó no hi ha temps ni fronteres; només cal tenir el cor net i ésser fidel a l’exigència que el cant reclama, per poder sentir i transmetre l’emoció profunda tant si ha estat escrita a casa nostra com si ens ha arribat de fora.”

Roser Esteban Rafecas
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet