El Festival de Música Antiga, que l'any passat no es va organitzar, torna a Barcelona gràcies a la unió de certs concerts ja anunciats al Liceu, el Palau de la Música i l'Auditori que s'ofereixen sota un mateix paraigua a nivell promocional. La iniciativa compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona que hi col·labora facilitant alguns espais històrics per a les actuacions i donant visibilitat a l'acte a la ciutat amb banderoles.
Una imatge recent del director d'orquestra Jordi Savall.
"En moments difícils per a la cultura s'han d'unir esforços i buscar sinergies», va resumir ahir Joaquim Garrigosa, director de l'Auditori per explicar el canvi d'orientació del festival que ha prescindit d'un director i que s'articula a través del consens entre les diferents direccions artístiques de cada centre. La vintena de concerts més 14 activitats paral·leles organitzades a l'Auditori i el Museu de la Música, compten amb un pressupost de més d'un milió d'euros davant dels 141.500 que va disposar l'Auditori per organitzar l'últim festival realitzat el 2011. El 'miracle' és possible perquè els concerts s'engloben en les temporades dels principals centres musicals barcelonins i es reparteix de la següent manera: Auditori 300.000 euros, Palau de la Música 197.000 i Liceu 730.000.
Pel que fa a programació, en el festival hi ha lloc per a tot ja que el concepte música antiga no remet a una època determinada sinó a "una intencionalitat a l'hora d'interpretar", assegura Joan Oller, director del Palau de la Música. En aquest sentit, assenyala, és lícit incloure des d'una òpera de Wagner com 'L'holandès errant' amb Les Musiciens du Louvre dirigits per Marc Minkowski que sonarà en versió concert al Palau, i una altra de Mozart, la rarament interpretada, 'Lucio Silva', al Liceu.
La 35a edició del Festival de Música Antiga s'obrirà i tancarà amb actuacions dirigides per Jordi Savall. La primera, el pròxim 15 de febrer al Liceu, inclourà fragments d'òperes Lully, Marais i Rameau amb destacades solistes i Le Concert des Nations. L'última, el 27 de juliol a l'Auditori, permetrà disfrutar del 'Magnificati' de J.S. Bach, una joia que interpretaran les veus de La Capella Reial de Catalunya, 'Le Concert des Nations' i els finalistes de la 3a Acadèmia vocal i d'interpretació que dirigeix el famós violagambista. Entre els concerts previstos destaquen artistes com la mezzosoprano Joyce di Donatto, el director John Eliot Gardiner, la violinsita Viktoria Mullova, el Rias Kammerchor de Colònia i el clavecinista .
Adéu a la música al Gòtic
El popular apartat off del festival, que primer es va dir Fringe i després Antiqua, no estarà present en aquesta edició. Les actuacions gratuïtes de grups joves als carrers i les places del Gòtic es deixarà de fer. «La intenció era atraure programadors per donar-los a conèixer però no s'ha aconseguit. Caldrà replantejar-se què fem en el futur», va destacar Garrigosa.
El festival, nascut a finals dels anys 70 d'una iniciativa d'Ars Musicae i la Coral Càrmina, va comptar fins a aquest any amb la complicitat de la La Caixa que el va organitzar primer en solitari a la seu de la seva Obra Social fins al 2006, quan el certamen es va traslladar a l'Auditori.