Després d'una edició sense celebrar-se, el Festival de Música Antiga torna a Barcelona per evocar des de creacions medievals fins a apostes interpretatives del segle XIX. El festival ha unit enguany els tres grans equipaments musicals de la ciutat: l'Auditori –únic organitzador fins ara–, el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu, per consolidar Barcelona com a capital del gènere. "En moments econòmics difícils, unint forces ENCARA podem fer grans coses" ha explicat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. La col·laboració aposta en la 35a edició del festival "no la música d'una època concreta, sinó per una intencionalitat interpretativa", apunta el director de l'Auditori, Joaquim Garrigosa.
El festival arrencarà el pròxim 15 de febrer al Gran Teatre del Liceu amb un concert del músic i compositor català Jordi Savall, i tancarà les portes el 27 de juny. 34 concerts en total, celebrats en espais històrics com l'església de Sant Felip Neri, les Reials Drassanes o l'església de Santa Anna.
En la programació del XXXV Festival de Música Antiga s'hi inclouen una diversitat d'estils i gèneres, que basteixen òpera, lírica, música religiosa, i noms com el del director d'orquestra anglès Sir John Eliot Gardiner, la violinista Viktoria Mullova, el fortepianista Paolo Giacometti, o el clavecinista Benjamin Alard.
Entre d'altres, destaquen l'òpera 'Lucio Silla' de Mozart, escrita pel compositor quan tenia tan sols 16 anys, que tindrà lloc al Liceu entre el 21 de juny i el 6 de juliol; el concert 'El retorn del claviorgue Hauslaib' amb la inauguració d'un claviorgue que data del 1590, un dels tres únics exemplars que existeixen al món i l'únic que s'ha posat en funcionament fins ara; les sis 'Suites per a violoncel sol' de Bach, que es presentaran al Palau de la Música el 5 de maig; i el concert 'Drama Queens' de la mezzo-soprano nord-americana JoyceDiDonato, que pretén recollir la personalitat de les gran dives de l'òpera barroca.
L'ESMUC i el Museu de la Música se sumen també al festival per complementar-lo amb activitats més properes i divulgatives. "Barcelona sempre s'ha adaptat a les circumstàncies i, en aquest sentit, és una fórmula molt interessant aquesta d'unir esforços per inaugurar una nova modalitat del festival", explicava el director del Palau de la Música, Joan Oller. "Volem que Barcelona guanyi potència, visibilitat tant interna com externa i, és clar, aconseguir vendre entrades", ha aclarit després Oller. Tots tres equipaments musicals han volgut, a més, donar-li al festival una imatge "renovadora i, fins i tot, transgressora", en paraules Joaquim Garrigosa.
Sobre el Festival de Música Antiga de Barcelona
El Festival de Musica Antiga de Barcelona va néixer l'any 1977, organitzat i promogut per la Fundació 'la Caixa', amb l'objectiu de situar Barcelona en el context de la interpretació de repertoris amb criteris i instruments històrics, propiciar l'emergència d'intèrprets i dur a terme una tasca de normalització d'aquest repertori a les sales de concerts de tot el país. El Festival de Música Antiga, un dels més antics de l'Estat Espanyol, gaudeix de reconeixement internacional, ha comptat des dels seus inicis amb artistes de renom i ha contribuït a la promoció d'un gran nombre de formacions i intèrprets catalans i espanyols que avui són reconeguts a nivell internacional. L'Auditori n'assumeix la programació i la producció des de l'any 2006 i ha comptat amb el suport de l'Obra Social de la Fundació 'la Caixa' fins a l'any 2011.