El Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas arriba a la 50a edició. Per celebrar-ho, una exposició al Foyer del Liceu recorda els impulsors del certamen i repassa la seva història fins a l'actualitat. A més, s'ha editat un llibre commemoratiu, amb textos del director general del Liceu, Joan Francesc Marco; el crític operístic Roger Alier; el director artístic del Liceu, Joan Matabosch, i el periodista Agustí Fancelli, que n'és també el comissari, de l'exposició.
La present edició del Francesc Viñas està vivint aquests dies la seva fase decisiva a Barcelona. Divendres se celebrarà la final i es coneixeran els guanyadors, i diumenge se celebrarà al Liceu el concert final. Enguany el concurs Francesc Viñas compta amb la participació de 480 joves cantants procedents de 57 països. Només una selecció d'aquests candidats es troba aquests dies a Barcelona, on se celebra la fase final del concurs des del passat 9 de gener. Els descartats no van superar les eliminatòries prèvies que, des de fa anys, se celebren en ciutats com Milà, París, Madrid, Hamburg i Nova York.
La internacionalització del concurs i la seva longevitat són els distintius que l'han convertit en un autèntic referent entre els concursos de cant de tot el món. El director artístic del Liceu, Joan Matabosch, ho ha recordat aquest dilluns durant la presentació de l'exposició i el llibre commemoratius dels 50 anys del certamen.
L'exposició, que s'exhibirà al Foyer del Liceu durant tres mesos, situa el visitant respecte a l'origen del concurs i va repassant la seva evolució, les grans veus líriques que hi han passat, així com les personalitats que han participat en la ja tradicional inauguració del certamen que es realitza al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. L'exposició ha estat comissariada pel periodista Agustí Fancelli, que és també un dels autors del llibre editat per Pagès Editors per commemorar mig segle del concurs.
La mostra recorda que el tenor Francesc Viñas (1863-1933) va ser l'ideòleg del concurs de cant amb l'objectiu d'ajudar els joves artistes, però no pas el seu executor, ja que va morir abans de fer realitat el seu projecte. Va ser el doctor Jacint Vilardell qui el va fundar, i anys després va prendre-li el relleu la seva filla, Maria Vilardell (traspassada l'any 2011). Més endavant arribaria la implicació del Gran Teatre del Liceu, plenament consolidada avui i que ha facilitat la internacionalització del certamen.
El besnet de Francesc Viñas, Miquel Lerin, es va mostrar emocionat i orgullós aquest dilluns en recordar que "allò que va començar l'avi s'hagi convertit en el concurs del Liceu". Si no fos pel Liceu, ha afegit Lerin, "no hauríem arribat on hem arribat".