ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Cecilia Bartoli ressuscita Agostino Steffani a L'Auditori

13/12/2012 |

 

La diva italiana triomfa recuperant l'autor operista del barroc

 

La diva romana Cecilia Bartoli va dedicar el repertori del concert a Agostino Steffani.

La diva romana Cecilia Bartoli va dedicar el repertori del concert a Agostino Steffani. L'AUDITORI

Als concerts de Cecilia Bartoli s'hi va a gaudir. La mezzosoprano italiana exhibeix carisma i simpatia, unes poderoses armes que li permeten connectar amb el públic de manera immediata tan bon punt trepitja l'escenari. Bartoli és molta Bartoli. Només una diva amb el seu ganxo mediàtic és capaç d'embarcar-se en una gira de concerts amb un programa consagrat monogràficament a un compositor barroc pràcticament desconegut -l'italià Agostino Steffani (1654-1728)- i sortir airosa d' una proposta tan arriscada. L'Auditori no es va omplir, però va registrar una gran entrada, la qual cosa, tenint en compte els preus de la vetllada (de 40 a 120 euros), ha de ser considerada tot un èxit en temps de crisi.

Res en la carrera de Bartoli és fruit de la improvisació. De fet, hi ha moltes hores d'esforç en la molt ben planificada resurrecció discogràfica i concertística de Steffani, un operista de talent que va viure entre Itàlia i Alemanya, compaginant la música amb altres passions tan profitoses com la política, la diplomàcia i la religió: va arribar a ser bisbe de Spiga i representant del palatinat de Hannover, va ser espia i se sospita que el seu domini del cant es deu a la possibilitat que ell mateix fos un castrat. Un personatge de novel·la, sens dubte, a qui l'escriptora Donna Leon, enamorada del Barroc, ha dedicat la novel·la Les joies del paradís : llibre, disc i DVD, titulat Mission , formen part d'una eficaç campanya mediàtica que juga a favor de l'èxit d'aquesta gira. Però no ens enganyem, tot el projecte s'enfonsaria sense el talent i el carisma de la diva romana.

No està sola Bartoli en aquesta aventura lírica. Els músics de l'Orquestra de Cambra de Basilea, liderats per una violinista fora de sèrie, Julia Schröder, defensen amb convicció i virtuosisme la música de Steffani al llarg d'un programa que reuneix àries, obertures i danses instrumentals de deu títols del seu catàleg. La festa lírica va començar amb l'obertura d' Henrico Leone , targeta de presentació de la música vital i brillant del compositor: Bartoli es va unir a ells amb una ària de l'òpera Alarico il Baltha , ideal per mostrar la força rítmica i el sentit del color de Steffani.

Bartoli manté el tipus en el cant d'agilitat, amb gran habilitat, fantasia i bon gust. Té un talent innat per a l'ornamentació i practica una espectacular pirotècnia vocal -el seu duel amb el trompetista Simon Lilly en l'ària d' Arminio - que aixeca passions. La veu ha perdut frescor, l'emissió és més treballosa i artificial, però els seus fans l'hi perdonen tot. El concert va ser un passeig triomfal, alternant àries i pàgines orquestrals -la formació suïssa, de gran qualitat i precisió, va tenir moments d'inspiració memorables, especialment en les danses que mostren el gust de Steffani per la tradició francesa-, en un programa ben contrastat i sàviament planificat. Entre les perles de la vetllada, les dosis de sensibilitat, poesia i puresa vocal en les àries de Niobe, regina di Tebe , potser la millor obra de Steffani per l'encís melòdic i la commovedora expressivitat. Entre grans ovacions, va regalar dues àries de Händel i va tancar el concert amb el públic dret. És a dir, com succeeix sempre en els concerts de Bartoli.

JAVIER PÉREZ SENZ
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet