ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Arthur Post dirigirà l'OBC en ‘El pessebre' de Pau Casals

8/12/2012 |

 

 

El director nord-americà, vinculat a Girona pel seu matrimoni amb la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, oferirà tres concerts amb l'orquestra, la setmana vinent a l'Auditori de Barcelona

Arthur Post, en acció, durant un concert Foto: ARXIU.
 

El director nord-americà Arthur Post (Connecticut, 1959) dirigirà per primera vegada l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) en tres concerts que tindran lloc els dies 14, 15 i 16 a l'Auditori de Barcelona, en els quals interpretaran El pessebre de Pau Casals. Post, que és director titular de la Thunder Bay Symphony Orchestra d'Ontario (Canadà) i de la San Juan Symphony de Colorado (Estats Units), està molt vinculat a Girona pel seu matrimoni amb la mezzosoprano gironina Gemma Coma-Alabert, que també serà una de les veus solistes d'El pessebre, juntament amb la soprano Elena Copons, el tenor David Hernández, el baríton Joan Martín-Royo i el baix Marc Pujol. En aquests concerts, també hi participen l'Orfeó Català, el Cor Jove de l'Orfeó Català i la Coral Canigó. En total, unes 200 persones a l'escenari: un repte que Post assumeix amb tranquil·litat.

Graduat summa cum laude en música per la Universitat de Yale, Arthur Post va ser becat per fer un màster a la prestigiosa The Julliard School, on va rebre classes magistrals de Leonard Bernstein. Lorin Maazel el va escollir per al càrrec de director resident de la Pittsburgh Symphony Orchestra i, posteriorment, va treballar com a director associat a l'Orquestra Filharmònica d'Israel, sota la direcció de Zubin Mehta. D'aquests tres grans de la música, Post en destaca tant el talent indiscutible com el seu gran valor personal. Al seu costat ha après que un músic ha de saber aportar “espiritualitat, intel·ligència i humor” a la seva tasca creativa.

Vivint i treballant entre continents, amb una família que acaba de créixer recentment amb un segon fill –“Els nens tenen dos noms molt catalans: Elisenda i Arcadi”, diu en un català perfecte–, Arthur Post vol treballar més a Catalunya. Des del 2005, ha fet assistències en moltes òperes al Liceu, i el 2010 va dirigir l'Orquestra de Girona en un concert a l'Auditori de Girona. Amb l'OBC també acaba de gravar la música que Albert Guinovart ha compost per als mundials de Natació que tindran lloc a Barcelona l'any vinent, amb el títol Planeta aigua.

El mes passat va dirigir a Colorado el Rèquiem de Mozart, amb la seva dona com a solista, i el novembre vinent tots dos tornaran a treballar junts en un concert de música catalana i espanyola a Canadà.

Un gran drama

Sobre El pessebre, que Pau Casals va compondre a l'exili, entre el 1943 i el 1960, amb un text escrit per Joan Alavedra, Arthur Post destaca que Casals hi va aconseguir “envoltar tota la gamma de sentiments humans” amb una obra molt variada estilísticament i inspirada en elements tan diferents com ara la música tradicional i el cant gregorià. Partint de la història de la nativitat, amb un concepte inicial de conte infantil, Alavedra va saber construir “un gran drama” en què fins i tot apareixen elements de la passió i la mort de Crist. “Per a mi és un gran honor treballar, en català, amb la música d'un autor com Pau Casals, que representa tant per a la gent d'aquí”, diu Post.

Xavier Castillón
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet