El Gran Teatre del Liceu posa en marxa accions per fer front a la nova situació econòmica. La retallada de l'aportació pública, que ha caigut un 33%, i la pèrdua d'ingressos a causa de la davallada de la demanda i de l'augment de l'IVA, "posen en risc el futur de Liceu", segons explica la direcció del teatre en un comunicat. La disminució dels ingressos, estimada en 4 milions, "pot posar en perill els fluxos de tresoreria i l'activitat immediata del teatre i deteriorar irreversiblement els fonaments de la seva activitat artística".
Per resoldre la situació, el Liceu ha posat en marxa un seguit d'accions a curt i mig termini, entre les que destaquen les gestions amb empreses, que es faran conjuntament amb els representants de les administracions públiques presents als òrgans de govern de la Fundació Gran Teatre del Liceu, amb l'objectiu d'incrementar les aportacions del món empresarial al teatre i incorporar noves empreses que n'ofereixin el seu suport. També potenciarà el programa Benefactor, amb l'ampliació de les figures de suport individual, adreçades a persones físiques que, amb la seva aportació, "s'impliquen activament amb el projecte del Liceu". La tercera mesura és l'obertura d'una nova via d'ingrés mitjançant el mecenatge internacional.
També s'ha creat la plataforma 'Actuem pel Liceu', nascuda per la iniciativa de la societat civil, que iniciarà una campanya pròpia de captació de fons a partir de petites aportacions privades.
La situació actual ha portat a la comissió executiva de la Fundació Gran Teatre del Liceu a "revisar les previsions del Pla Director", aprovat el passat mes de juliol, i aprovar-ne algunes esmenes. El nou full de ruta inclou l'adequació de l'oferta a la demana prevista, mantenint el nombre de títols d'òpera però reduint funcions i conjugant la màxima ocupació i el nivell òptim d'ingressos a través de preus dinàmics. També i preveu la congelació de les aportacions de les administracions a les noves xifres establertes per a la temporada 2012-2013.