ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Noves formes de finançament, difusió i formació per adaptar la música clàssica als nous temps

22/11/2012 |

 

 

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) ha estrenat aquest dissabte l'oratori Jeanne d'Arc au bûcher (Joana a la foguera) del suís Arthur Honegger, amb l'oscaritzada Marion Cotillard de protagonista. A diferència d'altres concerts de l'Auditori, aquest es retransmetia en directe per medici.tv, la principal plataforma de pagament per sentir i veure en línia, tant en directe com en diferit, grans concerts de clàssica de les millors sales de concerts del món.

Medici.tv retransmet en directe un centenar de concerts l'any i té un catàleg de més de mil gravacions, documentals i concerts. Compta amb 100.000 membres procedents de 198 països diferents.

El de dissabte era el segon concert de l'OBC retransmès per medici.tv, després que el novembre de 2011 la Simfonia núm. 6 'Patètica' de Txaikovski i l'Adagio de Barber fossin candidats a formar part del catàleg de la plataforma.

En la delicada situació econòmica actual de les orquestres i la música clàssica a casa nostra l'obertura a canals nous de difusió pot ser un bàlsam.

El passat dia 15 es presentava públicament l'Associació Catalana d'Orquestres Professionals (ACOP), que aplega 10 orquestres i que té l'objectiu de promoure i defensar els interessos i activitats d'aquestes formacions musicals així com vetllar per la salut econòmica i artística dels seus associats.

Les orquestres preveuen un panorama poc optimista i reclamen una llei de patrocini i mecenatge potent per animar el sector privat a col·laborar amb les iniciatives culturals. En la presentació de l'ACOP es va donar a conèixer un informe que assenyala que les deu orquestres juntes tenen un pressupost de 20,2 milions d'euros. Si se n'exclou l'OBC i la Simfònica del Liceu, els pressupostos queden en 5,8 milions.

La formació musical i les TIC
El juliol passat l'Associació Cultural per la Filharmònica de Cambra de Catalunya, sense ànim de lucre, aconseguia culminar el 1r Curs de Direcció Orquestral 'Eduard Toldrà'. Per als alumnes, la inscripció era de 1.300 euros. Per garantir que la selecció de l'alumnat era basant-se en el talent i no els recursos econòmics, es van aconseguir 4.000 euros mitjançant microdonacions a través de la plataforma Verkami.

A l'Institut Escola Artístic Oriol Martorell, l'únic centre de l'Estat que ofereix ensenyaments generals integrats amb ensenyaments artístics de música o de dansa, i que prepara l'alumnat per accedir bé a l'Esmuc bé a l'Institut del Teatre, les TIC són presents ja sigui a l'hora de poder comunicar-se telemàticament amb l'alumnat o bé per aprofitar els grans catàlegs musicals d'eines com Spotify per a recomanar versions i audicions. També són presents a Facebook, des d'on difonen els concerts setmanals gratuïts que ofereixen.

Ajudar en l'aprenentatge de la notació musical és el que proposa un grup de la Universitat Metropolitana de Tòquio. Han fet públic un dispositiu que escaneja i toca partitures manuscrites a temps real.

Quant a innovació, l'Orquestra Filharmònica de Brussel·les ha abandonat el paper i ara podem veure els seus músics fent lliscar les planes de les partitures amb el dit sobre una tauleta Galaxy Note 10.1, donació de Samsung, que incorpora un software específic per a orquestres. Aquest software, d'una banda, evita que els músics passin 10 fulls de cop durant un concert, o que facin zoom a mig tocar i, de l'altra, permet que les anotacions del director es visualitzin directament sobre les particel·les corresponents.

Es calcula que l'ús de les tauletes pot arribar a estalviar 25.000 euros en còpies i gravacions.

Diversificació laboral
Ser músic no vol dir només tocar o cantar en sales de concert estàndard. A Toronto, per exemple, Mirella Amato veu similituds entre la cervesa i l'òpera i ha creat un esdeveniment que anomena Hopera. Amb la soprano Melanie Esseltine, cada cervesa del tast es 'marida' amb una àrea operística, un duet o un petit conjunt vocal.

Per als músics de l'Orquestra Simfònica de Bratislava, l'últim encàrrec va ser ajudar Nokia a crear 25 nous tons de trucada.

Tornant a Toronto, el compositor i inventor Tod Machover està composant una simfonia sobre la ciutat però no només amb l'orquestra pròpia sinó amb els 2,6 milions d'habitants. Els darrers mesos, li han estat enviant els seus sons preferits de la ciutat, que ell converteix en música en tallers públics arreu de la ciutat. També pujar a Internet seqüències, que demana millorar als usuaris.


Escacc

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet