ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Giorquestra torna avui a l'Auditori, amb Vicens Prats i Albert Guinovart

12/10/2012 |

 

 

L'orquestra gironina ofereix avui el seu segon concert, amb 22 músics de corda.Interpretaran obres de Jenkins, Arnold, Gershwin, Barber i Guinovart

La Giorquestra, ahir durant un assaig, amb Guinovart al piano i Vicens Prats al fons a la dreta, amb la flauta Foto:
 

Vuit mesos després del seu debut, la Giorquestra torna avui a l'escenari de la sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona (19 h, 15, 20 i 25 euros) per oferir un concert en què tornarà a tenir com a solista Albert Guinovart –que va ser un dels quatre “padrins” del seu debut, el 5 de febrer passat– i el flautista palamosí Vicens Prats, solista de l'Orquestra de París des del 1991.

La Giorquestra, dirigida per Marcel Sabaté, està formada en aquesta ocasió per 22 músics de corda, “amb un perfecte equilibri entre músics consolidats i joves talents de les comarques gironines”, segons fonts de l'orquestra.

El concert d'aquest vespre s'obrirà amb Palladio (concerto grosso per a cordes), del compositor gal·lès Karl Jenkins. Després d'una notable carrera en el jazz i el rock –es va incorporar a Soft Machine el 1972–, Jenkins va sorprendre tothom amb les seves composicions clàssiques, com ara Adiemus i, sobretot, Palladio, una obra inspirada en el típic concerto grosso del barroc, en el qual destaca el seu espectacular primer moment, que va posar música a un famós anunci de l'empresa de diamants De Beers.

El concert continuarà amb el Concert número 1 per a flauta i cordes op. 45, de Malcolm Arnold (1921-2006), considerat un dels compositors britànics més importants de la segona meitat del segle XX. Arnold va ser autor de diverses bandes sonores, entre les quals destaca la d'El pont sobre el riu Kwai, per la qual va guanyar un Oscar.

La primera part continuarà amb I love rhythm (per a piano i orquestra de cordes), un homenatge d'Albert Guinovart (1962) al mestre George Gershwin (1898-1937), plantejat com una miscel·lània de sis conegudes cançons de l'autor de Rhapsody in Blue i Porgy and Bess.

De Barber a Guinovart

La segona part del concert s'obrirà amb Adagio per a cordes op. 12, del nord-americà Samuel Barber (1910-1981), nen prodigi que va començar a tocar el piano als sis anys i a compondre als set. Aquest Adagio és la seva obra més rellevant i es tracta d'un arranjament per a orquestra del segon moviment del seu quartet número 1, realitzat per suggeriment del famós director Arturo Toscanini. Aquesta peça, mundialment coneguda, s'ha utilitzat en moltes bandes sonores de pel·lícules, per la seva intensitat dramàtica.

Com a cloenda, la Giorquestra interpretarà el Concert per a flauta, piano i cordes d'Albert Guinovart, estrenat el 1998 en el marc del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí. Justament, Guinovart va dedicar aquest concert al seu amic Vicens Prats, un dels millors flautistes del món.

Xavier Castillón
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet