22/9/2012 |
Comediants s'estrena com a artista resident de l'Orquestra Simfònica del Vallès participant en el Rèquiem de Mozart. L'espectacle, amb elements escènics, obre demà la temporada del Palau de la Música.
Enrico Onofri dirigint l'Orquestra Simfònica del Vallès i l'Orfeó Català durant un tast del Rèquiem d'ombres que es va fer dimecres al Palau de la Música. LORENZO DI NOZZI
En una entrevista publicada a l'ARA el 13 d'agost, Rubén Gimeno, director de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), va declarar: "En el futur la música clàssica serà un espectacle més multisensorial". D'acord amb aquest pronòstic, l'OSV va triar Comediants com a artistes residents de la temporada 2012-2013. Com diu el president de la simfònica vallesana, Jordi Cos, es tracta de "reforçar el discurs musical amb elements escènics" i obrir la porta a nous públics.
Demà, al Palau de la Música, es podrà veure el primer fruit d'aquesta col·laboració: l'espectacle MozArt: rèquiem d'ombres , en què Comediants aporta elements escènics a la interpretació del Rèquiem mozartià, peça final d'un programa que s'obrirà amb la Simfonia núm. 10 en Sol major KV 74 de Mozart i que també inclourà The flower is a key (a rap for Mozart) , una composició del mexicà Sergio Cárdenas amb text del poeta Dyma Ezban (i traduït al català per Francesc Subirana) que s'estrenarà en versió per a raper i orquestra de corda.
Un rèquiem "molt viu"
"Serà un rèquiem molt viu", va dir ahir al Palau de la Música Jaume Bernadet, director de Comediants, que vol que els músics, i no només la música, transmetin "els sentiments" de la composició. Bernadet no vol revelar gaires detalls de l'espectacle, però avança que aprofiten "les muses" del Palau i "l'escenografia de Domènech i Montaner". També utilitzen les possibilitats escèniques de la llum i de l'Orfeó Català. "Vestirem les muses de dol perquè és un rèquiem, però no les tocarem -assegura el director de Comediants-. Volem apujar un grau més el termòmetre de les emocions".
L'italià Enrico Onofri, concertino del conjunt barroc Il Giardino Armonico, dirigirà l'OSV en aquest Rèquiem d'ombres en què també intervindran la sorpano Marta Mathéu, la mezzo Gemma Coma-Albert, el tenor David Alegret, el baix Pau Bordas i l'actor-cantant Jordi Vidal, que farà de raper a The flower is a key. Onofri considera que la música "necessita ser teatralitzada, perquè els temps estan canviant i cal fer alguna cosa perquè tingui més públic". A diferència de l'òpera, al Rèquiem d'ombres "la part visual és el complement de la música, que ocupa el centre". El que fa Comediants és "exaltar la part musical", diu Onofri, que ha realitzat una adaptació de la partitura inacabada de Mozart. L'ordre del programa pretén construir "l'alfa i l'omega" del geni de Salzburg, des del seu baptisme com a simfonista fins a la seva extremunció.
La predisposició dels músics
Bernadet valora especialment la predisposició del músics de l'OSV, amb els quals va assajar aquest estiu a La Vinya, el centre de creació de Comediants a Canet de Mar. "Ens hem entès molt bé amb l'Enrico Onofri, i hem tingut la connivència dels músics, que tenen ganes d'investigar", diu Bernadet.
El Rèquiem d'ombres és la primera col·laboració de Comediants amb l'OSV. Més endavant participaran en un Rèquiem de llums sobre l'obra de Fauré i en una selecció d'El trencanous de Txaikovski.
XAVIER CERVANTES
Ara