29/6/2012 |
Els anys 70 i els primers 80 no van ser bons anys per al Gran Teatre del Liceu. El seu caràcter privat ja no donava més de si. L’empresari Joan Antoni Pàmies, que havia estat l’ànima del coliseu, moria el 1980. Només la gestió pública del teatre oferia garanties de recuperació d’una esplendor que les dificultats econòmiques de la gestió privada havien apagat. Va ser llavors quan les administracions van crear el Consorci del Gran Teatre del Liceu.
Però el que anomenem societat civil no va voler quedar-se’n al marge. Un grup d’aficionats es van comprometre a impulsar i contribuir a la difusió de l’activitat del teatre i a donar-hi el seu suport mitjançant una fórmula ja existent en els grans teatres d’òpera del món, des del Covent Garden de Londres al Metropolitan de Nova York, una associació d’amics. Així, el juny del 1987 naixia Amics del Liceu. D’això fa 25 anys i els amics han començat a celebrar-ho.
Van ser impulsors d’aquell projecte que avui compta amb 1.500 socis el doctor Moisès Broggi, que va ser el primer president; l’economista i rector emèrit de la UB, Josep Maria Bricall; els crítics musicals Roger Alier, Jordi Maluquer i Pau de Nadal; el filòleg i crític literari Ramon Pla; la magistrada Encarna Roca; el nutricionista Abel Mariné, o el mestre apuntador del mateix teatre, Jaume Tribó, entre altres.
Maria Vilardell, néta del tenor Francesc Viñas morta l’any passat, la soprano Carmen Bustamante o el publicista Lluís Bassat han estat algunes de les persones que han dedicat el seu valuós temps a l’associació, igual que Julio Molinario, Rosa Samaranch i Ramon Bassas que encapçalen avui la junta directiva, sense oblidar la resta de components d’aquest òrgan i les desenes de voluntaris que realitzen les tasques més variades, entre elles, la tasca de guia en les visites al teatre.
L’inici dels actes commemoratius ha tingut per escenari una altra institució estretament vinculada a la vida del teatre com és el Conservatori del Liceu, però li porta a Amics la davantera de segle i mig, ja que celebra el seu 175è aniversari.
L’Orquestra del Conservatori, dirigida per Daniel Mestre, i la Jove Companyia d’Òpera van oferir el 20 de juny l’òpera bufa en un acte de Gioacchino Rossini, La cambiale di matrimonio, amb les veus de Joan Sebastià Colomer, Marga Cloquell, David González, Pedro Calavia, Josep Vives i Vanessa Regalado.
Va ser un inici immillorable de la celebració del 25è aniversari perquè reunia diversos dels objectius que són la raó de ser de l’associació: el suport al teatre, en aquest cas a través d’entitats vinculades; la difusió de l’òpera i de la música en general, i el suport a joves talents.
¡Felicitats, amics!
Rosa Massague
El Periódico de Catalunya