Fins a 650 corals aplegades en tres entitats vinculades al cant coral a Catalunya (la Federació Catalana d'Entitats Corals, l'Emipac i la Federació dels Cors de Clavé) protagonitzaran un dels actes més sonats del Bicentenari Wagner 2013, un projecte que commemora els 200 anys del naixement del compositor. Es tracta d'una cantada conjunta arreu de Catalunya amb un programa encapçalat pel cor dels convidats de Tannhäuser que servirà per commemorar la primera vegada que se sentí la música de Wagner a Catalunya fa 150 anys. Va ser el 16 de juliol del 1862 que es va interpretar per primer cop aquesta marxa de Tannhäuser cantada pels obrers de la coral d'Anselm Clavé i les veus femenines del cor del Liceu. Prevista pel dia 26 de maig, la cantada serà una de les activitats que es desenvoluparan al llarg de l'any vinent al carrer per divulgar la figura del compositor alemany.
També s'ha previst una exposició a l'Arts Santa Mònica, Wagner i les arts, que es podrà veure entre els mesos de maig i juliol, en la qual s'exposaran per primera vegada uns plafons pintats per Adrià Gual, descoberts i restaurats recentment, i que decoraven la seu de l'Associació Wagneriana de Barcelona, cau del wagnerisme a la capital catalana durant anys.
Pel que fa a la programació musical, encapçala l'oferta el Festival Bayreuth al Gran Teatre del Liceu, que programa diverses òperes de Wagner en versió concert –encara queden entrades a la venda–. El Festival de Peralada també s'ha compromès a incloure un Concert Wagner de cara a l'estiu vinent. En l'aparat d'activitats acadèmiques, es farà un simposi i diversos tallers que analitzaran el concepte d'obra d'art total de Wagner. Això, a banda dels cursos que s'oferiran en centres com ara l'ESMUC, que proposa un monogràfic titulat Els wagnerians catalans, per citar-ne alguns.
Finalment es farà un cicle de cinema amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya en el qual es projectarà la còpia restaurada d'Els nibelungs de Fritz Lang, amb banda sonora en directe a càrrec de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC).
Cap pressupost: passió
“Són tot d'activitats que s'han organitzat gràcies a la coordinació entre 25 entitats que han volgut participar en aquesta celebració, i pensem que ha estat la millor manera per optimitzar recursos”, va comentar ahir Ramon Bassas, secretari dels Amics del Liceu, una de les entitats promotores del Bicentenari Wagner.
Segons Joan Francesc Marco, director general del Liceu, la resposta ciutadana a l'hora d'organitzar l'efemèride és tota una prova que “la figura de Wagner encara desperta un gran interès a Barcelona i Catalunya”. També va lloar la “transversalitat” del programa, que inclou activitats tant acadèmiques com populars.
El Bicentenari Wagner no té un pressupost propi, sinó que la despesa s'incorporarà als pressupostos ordinaris de cadascuna de les entitats que hi participen, a banda de l'exposició a l'Arts Santa Mònica per a la qual preveuen una partida de la Generalitat inclosa en els pressupostos del 2013, tal com va explicar Bassas: “Si s'hagués de valorar la feina de voluntariat que hi ha al darrere parlaríem de molts diners.”
Tota la informació de les activitats apareix a la pàgina web www.bicentenariwagner.cat.