12/6/2012 |
En aquest any d’aniversaris musicals catalans (Montsalvatge, Toldrà, R. Lamote de Grignon, Mompou, Blancafort, etc.), aquests dies el protagonisme se l’endú Eduard Toldrà, de qui el 31 de maig recordàvem el 50è aniversari de la seva mort. Justament aquella data donava el tret de sortida de l’Any Toldrà, per bé que ja fa mesos que s’organitzen activitats i concerts en memòria seva. Les revistes especialitzades en música clàssica en català, 440 Clàssica i Revista Musical Catalana, també han dedicat pàgines especials al músic de Vilanova.
Al Festival de Pasqua de Cervera -en vam parlar en el seu moment- se li va dedicar un simposi i es va presentar la integral de la música per a cobla, que ha editat la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona amb Columna Música.
Ahir el Palau de la Música Catalana acollia l’audició de l’òpera El giravolt de maig, que es va poder seguir en directe per Catalunya Música. Els intèrprets -tret de l’orquestra que era la del Liceu en comptes de l’OBC- van ser els mateixos que van enregistrar l’obra l’any 2007 per a Harmonia Mundi: un grup de destacats cantants format per Núria Rial, Marisa Martins, David Alegret, Joan Cabero, Joan Martín-Royo i Stefano Palatchi. La direcció de l’enregistrament, com també la del concert d’ahir, va ser d’Antoni Ros Marbà, hereu i deixeble de Toldrà.
Aquest enregistrament del Giravolt l’ha reeditat fa molt poc el Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català (calen noms tan llargs?), juntament amb un disc nou, també amb l’OBC i Ros Marbà, que inclou la suite orquestral Lionor o la filla del marxant, el cicle de cançons orquestrals La Rosa als llavis -amb Elena Copons com a soprano solista-, la sardana simfònica Empúries i la versió orquestral de la peça per a tres cobles La maledicció del comte Arnau. El format és de llibre-disc, semblant al que el Centre Robert Gerhard va editar fa uns mesos amb bona part de l’obra orquestral de Gerhard. Les notes d’Impressions líriques, que és com han titulat el document, són del musicòleg Cèsar Calmell, que analitza les diferents facetes musicals de Toldrà i comenta les obres contingudes en els tres CD. Al Facebook de L’Auditori fa uns dies van penjar algunes fotografies de Toldrà que també surten en aquest volum.
Hi ha pendent editar un dietari de joventut, escrit per Toldrà entre els anys 1909 i 1911, que publicarà la Biblioteca de Catalunya, i sembla que s’està treballant també en una completa pàgina web.
Pere-Andreu Jariod
El quadern de l'apuntador