L'Orquestra de Cambra del Garraf farà el seu últim concert aquest diumenge i a partir de llavors es convertirà en la Camerata Eduard Toldrà. L'associació musical que la promou ha decidit anunciar en l'Any Toldrà que canvia de format i de nom, per encarar una nova etapa amb uns objectius més ambiciosos. Sent 'camerata' i sense el terme 'Garraf', es proposen aconseguir programar concerts de més magnitud, que requereixin més instruments. D'aquesta manera podran ampliar el repertori i conseqüentment creuen que arribaran a més públic. El nivell tècnic i artístic, així com el volum d'obres interpretades –prop de 180– ha portat la formació a deixar enrere 27 anys d'història.
Jaume Aguiló, president de l'Associació Musical Eduard Toldrà, entitat promotora de l'orquestra, ha deixat clar que ser 'camerata' reflecteix "més bé" la música que pretenen fer a partir d'ara. Les orquestres de cambra estan limitades en nombre d'instruments, mentre que una camerata pot incrementar els seus intèrprets, segons les necessitats de les obres que es programin a cada concert. En conseqüència, aquest fet suposa que es pugui ampliar el repertori.
Actualment, l'orquestra compta amb sis violins primers, entre quatre i cinc violins segons, tres o quatre violes, dos o tres violoncels i un o dos contrabaixos. De moment, l'objectiu més immediat de la formació és "omplir l'Auditori Eduard Toldrà" de Vilanova i la Geltrú, on estan gestionant ser l'orquestra resident. "Volem omplir les 400 places i potser, amb una programació que estigui més a l'abast de la majoria de la gent, ho aconseguirem, però amb el temps".
L'orquestra també s'ha desfet del terme 'Garraf'. Aguiló ha explicat a l'ACN que "la formació hauria de tenir opcions fora de la comarca, independentment del nom, basant-se en la qualitat artística, però els experts en màrqueting diuen que és millor que no porti 'Garraf' si volem sortir del territori". I en canvi es bateja amb el nom d'un músic vilanoví i a l'hora reconegut arreu de Catalunya com Eduard Toldrà, una opció que compta amb el vist-i-plau de l'hereva dels drets del músic, la seva filla Narcisa Toldrà.
Així que comença una nova etapa per la Camerata Eduard Toldrà, ja que l'antiga Orquestra de Cambra del Garraf ha crescut i vol assumir més. Ara bé, Aguiló apuntava als límits pressupostaris perquè sigui possible, "ja que contractar més músics suposa més costos".
El president de l'associació ha lamentat que la cultura d'aquest tipus hagi d'estar subvencionada per les institucions públiques i ha fet una crida al canvi de la Llei de Mecenatge per afavorir la fiscalitat de les empreses en les aportacions econòmiques a aquest tipus d'obres.
L'últim concert de l'Orquestra de Cambra del Garraf serà el diumenge 17 de juny a les set de la tarda a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova. L'actuació anomenada 'L'efecte Mozart' serà dirigida per Salvador Brotons. Caldrà esperar fins a la tardor per sentir el primer concert com a Camerata Eduard Toldrà, que serà el 16 de novembre i es repetirà el 18 de novembre. Es tracta d'un espectacle "ambiciós", com l'ha definit el seu promotor, Josep Maria Escribano. I és que la Camerata s'estrenarà com a orquestra simfònica, ja que les composicions que s'interpretaran exigeixen més instruments de vent i percussió fins a convertir-se en orquestra simfònica, el següent nivell de magnitud de la banda.
L'espectacle, produït per El Far Blau, es titularà '70-50', per celebrar els 70 anys de la compositora i pianista vilanovina Leonora Milà i commemorar els 50 anys de la mort d'Eduard Toldrà. Serà l'estrena del quart concert de piano i orquestra de Leonora Milà, i també s'interpretaran obres de Toldrà. Estarà dirigit per Edmon Colomer i al piano solista hi haurà Albert Guinovart.