14/2/2012 |
Avui arrenca la 6a edició del cicle de concerts El So Original, del violgambista Jordi Savall, amb un concert al voltant del paper d’Istambul com a gresol de cultures. ‘L’esperit i els sentits: extrems retrobats’ és el fil conductor dels 4 concerts programats, que mostraran el poder de la música com el primer llenguatge d’expressió i de comunicació essencial per construir un món més humà i esperançador.
La condició única d’aquesta ciutat turca on, amb un curt viatge de ferry pots passar d’Europa a Àsia, ha estat la inspiració del concert inaugural, ‘Istanbul, la Sublim Porta: la Cort i les diàspores’, que se celebrarà avui a les 21 h a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori. Comptarà amb les veus de Gürsoy Dinçer i Lior Elmaleh, músics convidats d’Armènia, Bulgària, Grècia, Israel, Marroc i Turquia juntament amb la formació HESPÈRION XXI dirigits per Jordi Savall. L’univers otomà en diàleg amb les músiques de la cort del soldà i les tradicions de la diàspora sefardita, armènia i grega presents a Istanbul entre 1430 i 1750 seran el marc d’aquest espectacle.
‘L’esperit i els símbols: el Bestiari de Crist’ serà la segona proposta, que es podrà veure el 21 de març a les 21h a l’Església del Pi. Aquest ha estat un dels últims programes concebut per Montserrat Figueras, per això se li dedicarà el concert, basat en manuscrits dels segles XII-XIII i amb obres de Thibaud de Champagne. El concert serà interpretat pels solistes de LUX FEMINAE, LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA i HESPÈRION XXI sota la direcció de Jordi Savall.
La suggestiva música de La Reveuse de Marin Marais és la que dóna títol al concert ‘Somnis i planys amb una selecció d’obres de Mr. de Sainte-Colombe, Mr. De Machy, Marin Marais i de J. S. Bach. El concert està previst pel 24 d’abril a l’Església de Pedralbes a les 19h i a les 21.30h.
L’últim concert serà ‘L’Orquestra Barroca: diàleg nord-sud’ el 21 de juny a la Sala Pau Casals de L’Auditori a les 21h. Serà interpretat per professors d’HESPÈRION XXI, LE CONCERT DES NATIONS i de l’ESMUC, juntament amb els músics participants en la Tercera Acadèmia de Formació Professional de Recerca i d’Interpretació amb instruments d’època, tots dirigits per Jordi Savall en un projecte organitzat per l’ESMUC i la Fundació CIMA. Interpretaran les Danses del Terpsichore (1612) de Michael Praetorius i les Canzoni da sonare (1614) de Giovanni Gabrieli.
Time Out