Musicians of the Globe
Shakespeare etern
5/5/2003 |
'Shakespeare's Musick'. Cançons de les obres de Shakespeare, madrigals i balades populars angleses del teatre isabelí i jacobí. Musicians of the Globe. Director: Philip Pickett. XXVI Festival de Música Antiga. Barcelona, CaixaForum, 27 d'abril.
La sessió inaugural del Festival de Música Antiga va tenir com a sant protector un nom que, en principi, no sempre s'associa amb el món de la música, però que de fet ha inspirat centenars de pàgines destacades, William Shakespeare. A recer del renascut Globe de Londres, Philip Pickett ha creat una formació centrada en el repertori contemporani del dramaturg anglès i en les seves derivacions al llarg dels segles XVII i XVIII.
El concert a l'auditori de CaixaForum va transitar pel primer apartat de l'activitat dels Musicians of the Globe, i es va convertir en una d'aquelles sessions lleugeres i agradables (en el millor sentit de l'expressió), ideals per a un vespre de primavera. Pickett i el seu selecte grup d'intèrprets van excel·lir tant en l'acompanyament de les peces vocals, com en les danses i adaptacions instrumentals de cançons que van intercalar. Si els fragments shakespearians musicats per Morley, Johnson o Wilson, entre d'altres, combinaven la poesia més depurada i el tarannà més desimbolt de l'autor d'Al vostre gust, també el conjunt del programa oscil·lava entre aquells dos nivells. En tot cas, era instructiu comprovar com al seu temps, els versos shakespearians eren vessats amb una simplicitat desarmadora.
La puríssima i dolcíssima veu de la soprano Joanne Lunn (certament, a la Gran Bretanya, a més de l'ovella Dolly, també deuen clonar les cantants de timbre angelical) va crear meravelles a la preciosa Cançó del salze que algun anònim inspirat va compondre, però es va quedar curta de malícia en un altre anònim, molt més procaç, Mother Watkin's Ale, un cant a un tipus de cervesa que, més que emborratxar, embarassa.
El concert va comptar també amb el joglar i prestidigitador John Ballager, que va donar una nota d'amenitat a una vetllada deliciosa.
Xavier Cester
Avui