No era la primera vegada que l'Ensemble la Fenice, amb la direcció del cornetista Jean Tubéry, feia present L'Orfeo, de Monteverdi, en el festival de Torroella de Montgrí, on l'any 2003 també va aportar unes excelses Vespri della Beata Vergine, del mateix compositor.
El cas és que fa deu anys, amb la participació del Cor de Cambra de Namour i de la soprano catalana Núria Reial assumint el breu paper de la dissortada Eurídice, la formació va interpretar-lo a l'església de Sant Genís en un moment en què Tubéry, un dels més destacats estudiosos i intèrprets de la música italiana del segle XVII, va presentar la seva versió d'una obra considerada fundacional del gènere operístic. Aleshores ja va poder-se tenir la impressió que la versió de Tubéry deixaria empremta.
Dijous, a l'Auditori Ter, l'Ensemble la Fenice va tornar, doncs, a Torroella amb L'Orfeo. Sense el Cor de Namur, substituït per Les Favoriti de La Fenice, i amb el tenor Jan van Elsacker interpretant el personatge mític que, morta la seva esposa Eurídice, vol rescatar-la dels inferns i, en aconseguir-ho, torna a perdre-la en mirar enrere per veure-la.
No he evocat el primer cop, mirant enrere, amb un sentiment de nostàlgia. No s'ha perdut res. Potser va faltar la calidesa de l'església, si bé amb l'Auditori s'ha guanyat pel que fa a l'acústica. En tot cas, L'Orfeo va arribar de nou amb tota la seva bellesa a través d'una formació a la qual Jean Tubéry encomana el seu amor per Monteverdi. També la precisió i l'audàcia amb què aborda les obres. Les veus van sonar acordades com sempre, sense que cap volgués imposar-se per sobre les altres, tot i que la intèrpret de la Messagiera (en el programa de mà no constaven els noms dels cantants i dels músics) se'n va endur merescudament els més grans aplaudiments. Malauradament, hi va faltar una mica més de públic, però els assistents van celebrar haver escoltat tan ben interpretada una obra que, amb la mediació d'un cristianitzat Apol·lo que s'endú Orfeu al cel després de mort, fins vol acabar feliçment, contrariant la desolació transmesa pel mite.