ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Rèquiem excepcional

30/6/2008 |

 

Programa: THE TALLIS SCHOLARS. Officium Defunctorum (rèquiem), de Tomàs Luis de Victoria. F. Guerrero, A. Willaert i J. Obrecht.

Lloc i dia:Catedral de Girona


El tercer dels concerts del IX Festival de Músiques Religioses i del Món va combinar de manera enriquidora la tradició coral anglesa amb una de les obres mestres de la música espanyola i de tots els temps, l'Officium Defunctorum (rèquiem) del compositor del segle XVI Tomás Luis de Victoria. La perfecció del cant a capella de The Tallis Scholars va produir un so pur, gairebé sense res que pogués distreure les qualitats vocals de l'obra, sobretot després de la necessària correcció d'alguns petits desequilibris en la veu de soprano que s'havien fet audibles en la primera part.

La Catedral va ser l'escenari ideal per poder degustar amb tot luxe de detalls les sonoritats que el director, Peter Phillips, amb una gran expressivitat i refinament, feia construir als membres del seu cor.

The Tallis Scholars van estar immensos, i en tot moment l'equilibri de les seves veus deixava al descobert d'una manera diàfana els diferents plans sonors en la música de Victoria, Guerrero, Obrecht i Willaert.

En totes les obres del repertori, però sobretot a Hei domine, domine, de Francisco Guerrero, i en el rèquiem de Victoria, els músics anglesos arrodonien les sonoritats i els matisos de les seves veus, i arribaven a expressar d'una manera serena, i sense estridències en el tractament de les dissonàncies generades per les línies melòdiques de les diferents veus, tota l'espiritualitat d'aquestes obres.

Aquesta va ser una versió excepcional d'una de les millors obres de la literatura musical de tots els temps, i confirma, una vegada més, el bon criteri i la gran qualitat de la programació del festival.


JOSEP JOFRÉ
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet