ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Dansa expressiva a Girona

7/10/2024 |

 

Programa: Jean-Guihem Queyras. Suites per a violoncel BWV 1008, 1009 i 1012

Lloc i dia: Auditori de Girona

Ens torna a visitar, aquest cop per finalitzar el cicle de les Suites de Bach iniciat el 2023, el violoncel·lista francès Jean-Guihem Queyras. Una immillorable forma de presentar la temporada de concerts a l’Auditori de Girona, que enguany incorpora altres figures de primeríssim nivell com els pianistes Grigory Sokolov i Arcadi Volodos, la soprano Julia Lezhneva, tots tres russos, o el clavecinista (entre altres coses) holandès Ton Koopman.

A Girona hem tingut la sort de poder escoltar a Queyras interpretant les Suites de Bach almenys tres cops. El primer el 2008; després el 2019 en un mateix concert repartit entre dos magnífics espais (el Saló del Tron el Museu d'Art i el Claustre Sant Pere de Galligants) dins el malauradament finat Nits de Clàssica, i ara una tercera. Aquesta darrera fruit del nou abordatge de Queyras que fa uns mesos ha enregistrat, també amb Harmonia Mundi, la seva segona versió d’aquesta cimera de la interpretació per a violoncel. Es tracta d’una visió diferent, fruit de la col·laboració amb la coreògrafa Anne Teresa de Keersmaeker i que arriba 17 anys després de la seva primera lectura que ràpidament va convertir-se justament, en l'estàndard de la interpretació contemporània. La versió d’anit palesava profundament aquest accent pel caràcter dansaire de l’obra, prioritzant-ne el caràcter expressiu al refinament de la primera aproximació.

Malgrat algunes imprecisions de digitació, el concert va ser destacable amb alguns moments realment màgics, com el contrast entre la poderosa i ampla veu del Preludi a la Sisena Suite, seguida d’un cant íntim i delicat, quasi xiuxiuejat de l’Allemande. Una delícia.

Fins aviat, mestre. L’esperem. 


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet