ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Marc Timón s'endinsa en l'imaginari gaudinià

11/12/2021 |

 

Programa: Magnificat de Marc Timón

Lloc i dia:Basílica de la Sagrada Família

https://www.nuvol.com/musica/classica/marc-timon-sendinsa-en-imaginari-gaudinia-223423

El compositor empordanès estrena un nou “Magnificat” en motiu de la inauguració de la torre de Maria de la Sagrada Família.

Dimecres 8 de desembre al vespre la ciutat de Barcelona vivia un esclat d’alegria. Malgrat les baixes temperatures i el gèlid vent, els carrers propers al temple de la Sagrada Família sentien la calidesa de la comunitat cristiana, i no cristiana, que s’aplegava als voltants de la basílica per donar la benvinguda a l’estel lluminós de la nova torre de Maria, la més alta fins al moment.

Marc Timón dirigint l’estrena del seu Magnificat a la Sagrada Família, imatge de TV3.
Durant la missa prèvia i durant el moment de l’encesa de l’estel, les parets del gran temple i les pantalles de tot el món es van omplir de la música del compositor Marc Timón. L’empordanès, un dels majors exponents de la nova creació catalana arreu del món, va estrenar un Magnificat per a l’ocasió. El mateix patronat de la Sagrada Família va fer a Timón l’encàrrec de fer una versió d’aquest conegut himne cristià dedicat a la verge Maria, una proposta que el compositor, ferm creient i admirador de l’obra de gaudí, no va dubtar en acceptar.

Amb una duració de 10 minuts, l’estrena de l’obra va comptar amb l’Orquestra Emporium Ensemble, l’organista Juan de la Rubia i les veus de l’Orfeó Català que, en paraules del compositor a Núvol, és una formació capaç d’oferir la potència sonora de la seva composició.

Timón afirma que “aquest és el Magnificat més gaudinià que he sabut somiar”, i és que la música del compositor té un llenguatge que és capaç d’entrar en sintonia amb la monumentalitat del temple. El músic explica que l’imaginari gaudinià li suscita molt a l’hora de crear música, “apel·la a emocions fortes i a una epicitat musical, però alhora té un gran intimisme i una espiritualitat”. Uns caràcters que es poden apreciar a l’obra i fan que, per l’estil musical, disti molt dels magnificats més clàssics.

La peça també aprofita l’espai únic en què es va estrenar; la composició juga amb la gran reverberació del temple i genera interessants efectes amb la sonoritat de la nau. L’arquitectura de la torre de Maria també es veu reflectida en aquest Magnificat. Els fonaments de l’edificació es representen amb els sons més greus de la tuba, el timbal i els pedals de l’orgue. A l’altre extrem, l’estel lluminós entra en ressonància amb els registres aguts de les trompetes, el glockenspiel, les sopranos i els tenors.

Després de la première durant la missa, es va tornar a interpretar un fragment de l’obra just en el moment en què s’il·luminava per primer cop l’estel de la torre. Com diu el text del Magnificat, “des d’ara totes les generacions em diran benaurada, perquè el Totpoderós obra en mi meravelles”, ben segur que la torre de Maria il·luminarà i generarà admiració arreu del món, i ho farà gràcies a l’arquitectura de Gaudí, que encomanat a Déu, va decidir posar la seva obra al servei de l’església i tota la humanitat.

Al voltant de la inauguració, la Sagrada Família organitza fins al 4 de gener de 2022 diversos actes participatius i populars per compartir el missatge del temple amb la ciutadania. L’obra es pot recuperar de l’emissió en directe de Tv3 a partir del minut 31 en aquest enllaç


Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet