5/3/2019 |
Programa: Ensemble Mosaik
Lloc i dia:Auditori de Barcelona
L’orquestra Ensemble Mosaik, fundada a Berlín l’any 1997, està considerada com a una de les agrupacions més polifacètica i experimental de la música contemporània d’Alemanya. Coneguda per les seves habilitats instrumentals, cada membre disposa d’una creativitat individual i una voluntat experimental. El conjunt, dirigit pel prestigiós compositor Enno Poppe, actua aquest dijous 7 de març a l’Auditori de Barcelona dins el cicle Sampler Series.
La particularitat sonora d’Ensemble Mosaik és fruit de la cooperació entre els compositors que van fundar-lo. Les seves composicions tenen la voluntat de crear i experimentar sons, ritmes i sensacions diferents. És per aquesta raó que el conjunt té en compte les noves maneres d’interpretació, amb la inclusió d’elements escènics i visuals en els concerts; la presentació de programes temàtics i sèries de concerts que reflecteixen el significat de les obres individuals en un context molt més ampli; i l’enfocament cap les noves tendències musicals. Els concerts d’Ensemble Mosaik posen en contacte els músics amb artistes d’altres disciplines amb la voluntat de convertir els directes en experimentacions i experiències úniques. Tal com diu Enno Poppe, “per arribar a l’experimentació, és necessària una recerca prèvia. Després és quan arriba l’art. El meu objectiu és representar l’art i l’emoció, no centrar-me en els tecnicismes”. La irrupció de les noves tecnologies també es reflecteixen en les seves composicions i interpretacions gràcies a les influències de les col·laboracions amb compositors d’una generació més jove.
Ensemble Mosaik és, doncs, sinònim de compromís i recerca en la nova creació europea. A Barcelona presentarà un repertori amb composicions d’alguns dels autors europeus més destacats de l’actualitat,com ara Zucker, de la compositora sueca Lisa Streich; Very nearly almost in G, del compositor danès Christian W. Christensen; 64 daily self-portraits/micro-variations on a motive of Brahms per a quartet amb piano, del valencià Manuel Rodríguez Valenzuela (compositor convidat de Sampler Sèries); Rdja de la compositora sèrbia Milica Djordjevic, escrita a partir de la relació entre la gestualitat i el moviment com a factors inseparables; i el trio amb piano Trauben, del compositor alemany Enno Poppe.