ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Èdip, de G. Enesco

Èdip, estrena feliç d'una vella i molt digna òpera

18/6/2003 |

 

DIRECTOR: Lawrence Foster
LOCAL: Gran Teatre del Liceu
DATA: 8 de juny del 2003

El 1989 Lawrence Foster va gravar Èdip, d'Enesco, obra estranya i diferent, amb repartiment de luxe, l'Orfeón Donostiarra i la Filharmònica de Montecarlo. Ara, dirigint l'OBC, un correcte repartiment i els cors de la casa, Foster ha estrenat al Liceu aquesta vella i digna òpera.
La proposta es mereix elogis i la realització es va resoldre amb qualitat. Aleshores, ¿com és que aquesta òpera, que va ser presentada a París el 1936, ha trigat tant a estrenar-se aquí? A part de les lògiques circumstàncies històriques, el problema s'ha de buscar en la mateixa obra.
El llibret del francès Edmond Fleg ens ho explica tot, i no faria falta. En la longitud, cau en la carrincloneria i no disposa de tensió. Però la història de l'òpera està plena d'obres mestres amb textos miserables, des de Tancredi, de Rossini, a la Tetralogia wagneriana, sense anar més lluny.
¿És la partitura o no? Aquesta és la qüestió. Es va gestar al llarg de més de dues dècades i l'estètica musical va viure experiències múltiples i contradictòries.
En destaquem l'aire dels temps, un cert ànim nacionalista expressament velat i una referència a l'objectivitat i a l'ordre de l'època històrica.
Esa Ruuttunen va ser un Èdip entregat però sense matisos. La resta de l'elenc vocal va resultar més expressiu i va servir amb eficàcia a l'obra. En destacaria el Tirèsies de Nikolsky i la Iocasta de Brunner. Eficaços els cors, complidora l'orquestra i, en definitiva, això és el que més bé sap fer el director Lawrence Foster.

Luis Polanco
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet