ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

De la A a la Z segons Brendel

De la A a la Z segons Brendel

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Alfred Brendel

De la A a la Z de un pianista. Un libro para amantes del piano

Acantilado, 2013 (146 pàgs.)

ISBN: 978-84-15689-68-3

Acantilado

El segell Acantilado és una de les més prestigioses editorials espanyoles amb una nodrida col·lecció bibliogràfica sobre humanitats, que en la vessant musical compta amb referents molt destacables. El seu catàleg s’ha ampliat amb aquest breu glossari que enumera alguns termes que el pianista Alfred Brendel exposa i comenta succintament. Ho fa des de la seva reflexió i experiència assimilant-se com a intel·lectual a molts directors (des de Furtwängler a Boulez), compositores (des de Berlioz a Debussy) i intèrprets (des de Casals a Fischer-Dieskau). Recordi’s també la seva participació al costat de Martin Meyer a El velo del orden (Antonio Machado Libros).

Ordenat a manera de diccionari, la predilecció per l’aforisme configura una exposició àgil, de consulta ràpida i enfocada a un públic avesat a la música. En aquest sentit el perfil del consumidor no és el màxim possible. Especialment quan presenta idees vàlides però necessitades de desenvolupament com la referida a l’arpegio entès com expressió o apreciacions crítiques que freguen un perillós reduccionisme i pressuposen certs coneixements en el lector. Serveixin d’exemple l’ escassa cantabilitat de les cançons de Chopin (pàgina 29), el dubte que un Credo o un Dies Irae siguin ballables (pàgina 39) o la veu arreglo (pàgines 16-19), benintencionada però excessivament parcial després d’estudis d’autors com Peter Kivy. No falten curiositats com el “Querflügel” o “zarzuela para piano”.

Por descomptats, l’ ofert no té una voluntat enciclopèdica però constitueix un acostament singular a la concepció musical d’un dels grans pianistes de la història. Ho fa en l’estètica habitual del segell i edició de butxaca. No obstant cal qüestionar la idoneïtat d’aquest llançament després d’anunciar en el pròleg que pròximament apareixerà a la mateixa editorial un altre títol del pianista: Sobre la música. Potser la comercialització d’ambdós títols conjuntament potenciant la seva correlació temàtica –també referida al pròleg- i reduint les despeses de producció hagués beneficiat a lectors i empresa.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet