ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Una novetat de 1603!

Una novetat de 1603!

Classificació temàtica: Música sacra


Sacrae Cantiones, Liber Secundus

VocalConsort Berlin

James Wood, director

Harmonia Mundi

Gràcies a una àrdua tasca d’investigació musical a càrrec de James Wood enguany, que es commemora el quart centenari de la mort de Carlo Gesualdo da Venosa, príncep de Venosa i una de les figures més rellevants del renaixement juntament amb el seu coetani Claudio Monteverdi, s’ha aconseguit restituir el conjunt de partitures del llibre segon de les Sacrae Cantiones de les que n’havia desaparegut la part del bassus i del sextus.

Es tracta d’un conjunt de motets per a 6 i 7 veus que gràcies a la constància del director del VocalConsort de Berlin s’ha pogut tornar a escoltar, quatre-cents deu anys després! i que són una joia de la polifonia renaixentista.

La privilegiada posició social de Gesualdo –mantinguda malgrat una violenta vida (i mort) que el va dur a assassinar la seva primera dona i el seu amant- li va regalar una llibertat creativa total. No havia d’agradar a ningú, només a sí mateix i des d’aquesta llibertat va desenvolupar un estil expressiu avançat a la seva època amb un ús constant de la dissonància i ple de cromatismes sonors, molt rars a l’època i que es poden apreciar en aquesta novetat d’Harmonia Mundi.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet