ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

El naixement del cello

El naixement del cello

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Domenico Gabrielli
La Nascita del Violoncello

Bruno Cocset

Les Basses Réunies

agOgique

A finals del segle XVII una innovació va permetre una evolució que acabaria amb el naixement del cello. Els luthiers de Bolònia van aconseguir tensar extremadament les cordes aconseguint un bell so de baix. Com? Cobrint una corda fina de filferro de coure o plata amb intestí animal (normalment d’ovella o bou). Amb aquest canvi s’aconsegueix poder fer instruments més petits que produeixin un so greu. Al ser més petits són de més fàcil interpretació. Aquesta facilitat és la que allibera l’instrument del mer acompanyament cap a un rol de major protagonisme en la narració melòdica.

El naixement de repertori específic per a cello fou al voltant de 1690. Domenico Gabrielli (1659-1690) fou l’autor de la primera obra concebuda específicament per a aquest instrument. Per aquest motiu Gabrielli és el principal protagonista d’aquest preciós CD. Els seus Ricercari per violoncello solo són peces formalment lliures, gairebé improvisacions on es presenten temes simples com canzonas o fantasias.

Aquest CD presentat en una caixa en format DVD inclou fotografies del procés creatiu de fabricació de cellos per part del luthier Charles Riché a Fours, França. El CD es complerta amb peces dels continuadors immediats de Gabrielli: Vitali, Jacchini i Degli Antoni. La interpretació (amb una sonoritat perfecta) és a càrrec de Les Basses Réunies que lidera Bruno Cocset.

Us recomanem que veieu aquest vídeo de poc més de 3m a on podeu gaudir d’una de les millors mostres del CD, la Passagallia en Re de Giovanni Battista Vitali.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet