ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Gergiev completa el cicle

Gergiev completa el cicle

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Mahler

Symphony nº 9

Valery Gergiev

London Symphony Orchestra

LSO Live

LSO0668

79'11''

LSO Live

A la mort de Gustav Mahler el 1911 dues grans obres simfòniques van quedar acabades però sense estrenar en públic: el cicle de cançons ‘La cançó de la terra’ i la Novena simfonia que avui comentem. Igualment va deixar sense acabar però força avançada la Desena.


Els musicòlegs han vist nombroses referències a la mort en la Novena. La mort de Mahler al poc d’acabar-la va fer que es busquessin nombroses referències autobiogràfiques. És cert que fa un cert temps que se sabia malalt del cor, que acabava de perdre la seva filla Maria i que havia deixat l’Òpera de Viena uns mesos abans, però també ho és que estava fent plans per dirigir la New York Philharmonic Orchestra. Molts han cregut veure indicis premonitoris en aquesta partitura: els primers acord de l’Andante comodo inicial com analogia d’un cor cansat que batega lentament; algunes referències musicals a l’Adagio final a Les Adieux de Beethoven; el propi moviment lent al final com en altres simfonies de la mort com la Patètica de Txaikovsky o la Novena de Bruckner, etc.


En qualsevol cas, el que sí és cert és que aquestes darreres obres de Mahler tanquen una etapa. La música després d’ell canvia, s’obre a nous camins. El seu admirador Alban Berg i Arnold Schönberg ja miren més enllà.


Amb aquest CD es completa la integral de les simfonies de Mahler en l’edició de la London Symphony Orquestra dirigida per Valery Gergiev dins l’edició de la LSO Live. Aquesta Novena va ser gravada al Barbican de Londres el 2 i 3 de març d’enguany (crítica del concert). Tot i ser en directe, amb els peròs que això representa, la sonoritat és boníssima. Musicalment, malgrat les no gaire reeixides crítiques, jo defenso les interpretacions que fa Gergiev de Mahler tot i que els seus tempos són un pèl massa ràpids en alguns moviments.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet