ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Aquest jove Händel promet!
Aquest jove Händel promet!

Aquest jove Händel promet!

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Agrippina, de G.F. Händel

Akademie für Alte Musik Berlin.

René Jacobs, director

Alexandrina Pendatchanska, soprano; Jennifer Rivera, mezzo-soprano; Sunhae Im, soprano; Bejun Mehta, contratenor; Marcos Fink, baix baríton; Neal Davies, baix baríton; Dominique Veiss, contratenor i Daniel Schmutzhard, baix.

3CD + DVD 'Facing Agrippina'

HMC 952088.90

Harmonia Mundi

Recomanat per Catclassics

Després de Mozart, ara toca Händel. Jacobs torna a Händel oferint-nos una innovadora versió del seu primer gran èxit. ‘Agrippina’ es considera el punt més àlgid de la seva etapa italiana. Escrita als 24 anys mostra l’enorme capacitat d’adaptació al crear amb l’estil operístic italià. S’estrena a Venècia el desembre de 1709. La versió que Harmonia Mundi ens presenta és la que els mateixos intèrprets van oferir el 2009 al Staatsoper de Berlin commemorant el 300 aniversari de l’estrena de l’obra.


Agrippina, símbol del maquiavelisme segons el propi Jacobs, reina de la hipocresia que controla i manipula a qui calgui per assolir el seu objectiu, és la protagonista d’aquesta història d’intrigues polítiques i amoroses a la Roma de Claudi. L’argument  narra les maquinacions d’Agrippina per fer el seu fill Neró, emperador. Un Neró que encara no és aquell monstre que esdevindria sinó un adolescent totalment dominat per la seva dominant mare que només busca el plaer.


La innovació de l’aproximació que Jacobs fa de l’obra rau en que recrea la versió original en comptes de la revisada, que és més freqüentment interpretada. Aquest fet ha provocat algunes crítiques per l¡increment del nombre de recitatius en detriment de les àries en el tercer i darrer acte, el que li resta un punt de fluïdesa.


L’aposta de Jacobs és, com acostuma, arriscada en l’elecció dels intèrprets vocals. Es tracta d’una versió de gran expressivitat, fet que destaca respecte altres versions més planes. D’entre el grup de joves cantants destaca la gran protagonista de l’òpera la soprano búlgara Alexandrina Pendatchanska www.pendatchanska.com/ amb un agilíssim fraseig i bona dosi de dramatisme i el Nerone de Jennifer Rivera, així com el contratenor Bejun Mehta, en l’únic personatge pur de l’òpera, Ottone. Potser es troben per sota del nivell global la Poppea de Sunhae Im. Perfecta l’Akademie für Alte Musik Berlin, on excel·leix la secció de vent.


Finalment esmentar que és molt d’agrair la propina de l’esplèndid DVD de 56’ ‘Facing Agrippina’ dirigit per Nayo Titzin. Veieu-ne un tastet a http://www.youtube.com/watch?v=L3Xz8BgAmUA.

Altres crítiques:

· Guardian

· Clásica



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet