ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Nits simfòniques

Nits simfòniques

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Nits simfòniques

Antoni Pizà.

Ensiola Editorial, 2010 (247 pàgs.)

ISBN: 978-84-937129-8-3

Ensiola

Una de les formes més elementals d’escriptura sobre música són les notes al programa i les notes de carpeta, segons es tracti d’un acte musical o d’un enregistrament. Són un element democràtic en el dret de l’espectador de ser informat i format en historiografia i anàlisis musicals. D’uns anys ençà aquests tipus de textos han estimulat algunes editorials que n’han comercialitzat compilacions de figures com Gonzalo Badenes o l’il·lustre Enrique Franco.

En el present volum Ensiola ha aplegat els escrits del musicòleg i professor universitari Antoni Pizà per a la temporada de la Simfònica de les Balears. Aquests són un bon exemple del que l’autor entén i exposa a la introducció del llibre en una suggestiva reflexió sobre la història, la utilitat i la vigència de les notes de carpeta i programes de mà. Formalment, Pizà equilibra l’extensió del comentari de cada obra. Sovint estableix un fil conductor exposat en la introducció, ocasionalment transversal en les obres tractades i que sol cloure coherentment el text. No obstant, les composicions són comentades individualment sense caure en expressions gratuïtes o desafortunades freqüents en aquests tipus de texts. Només es pot assenyalar “lirisme que no perdona” a la pàgina 88 com a única cursileria. L’autor no planteja reflexions de gran profunditat tècnica ni estètica –malgrat que hi ha pinzellades significatives-. Més aviat ofereix al lector petits ganxos explicatius que configuren els programes com una eina de consum ràpid, lleuger, accessible i útil davant l’audició.
 
Per l’escassetat de monografies i estudis seriosos són molt recomanables els perfils de Romà Alís, Manuel Valls Gorina, Carles Suriñach i Andreu Riera (alguns són els textos que acompanyen discs editats per Columna Música i Aurablau). Tanmateix es pot dir de les obres de Pere Miquel Marquès, Antoni Torrandell, Baltasar Samper i el vincle musical de Tolstoi. L’aplec de programes de mà permet saber que simfonies com la Primera de Kalinnikov i la Segona de Saint-Saëns o el Concertino per a flauta i orquestra de Chaminade i el Concert per flauta i orquestra de Reinecke s’han interpretat a les Balears. A l’edició només s’hi enyora un índex dels concerts (programa sencer, data i lloc), indispensable per a una consulta més àgil.


Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet