ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Cartes de Brahms

Cartes de Brahms

Classificació temàtica: Sense classificar


Johannes Brahms. Cartas 1853-1897

Nortesur-Musikeon. 2010 (300 pàgs.)

ISBN: 978-84-93735777

Nortesur-Musikeon

Els epistolaris, com subgènere literari, han estat molt apreciats històricament. En els últims anys han tornat a tenir en alta estima com a via d’acostament directe a l'autor i la seva vida privada, al mateix temps que són un reflex social i cultural. Per això, l’editorial Nortesur i l’empresa Musikeon s’han editat en castellà la compilació que el compositor i pedagog Hans Gál (1890-1987) va publicar el 1979 - tenia 89 anys!- a partir de l’amplíssim i variat epistolari de Johannes Brahms.

L’obra és una alternativa a les biografies comunes. Reflecteix el comentari de temes banals de la vida i profundes reflexions musicals, al mateix temps que alguns canvis i elements d'una segona meitat de segle XIX en constant progrés. La selecció difereix d’altres compilacions i s’inicia el novembre de 1853, quan Brahms és presentat per Joachim al matrimoni Schumann. Conclou el març de 1897, pocs dies abans de la mort del compositor. Brahms es mostra una mica rude, dur i allunyat de formalismes però també tendre i molt autocrític. Entre els destinataris escollits es troben el pare de Brahms, la família Schumann, principalment Clara; compositors com Herzogenberg i esposa, Wagner i Reinecke, directors com Lévi i editors com Simrock. Es troben a faltar cartes a von Bülow i Hanslick.

L’edició inclou concisos comentaris crítics i una encertada traducció de José Aníbal Campos. També cal lloar el cos de la lletra, una mica més gran de l’habitual, que agilitza la lectura d’un llibre amè com aquest.



Albert Ferrer i Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet