ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Joan Pau Pujol. Música pel Corpus

Joan Pau Pujol. Música pel Corpus

Classificació temàtica: Música sacra


Joan Pau Pujol. Música para el Corpus

La Grande Chapelle, Schola Antiqua, Albert Recasens

Lauda

Sempre és bo ressuscitar música que ha quedat oblidada. Si a més es tracta d’un autor català, això té, al nostre parer, un doble mèrit. Avui comentem la primera gravació feta mai de la música que Joan Pau Pujol (1570-1626) va escriure pel Corpus. Autor apreciat pels musicòlegs que l’han tractat, tot i que poc conegut, és un clar exemple de la transició musical entre el Renaixement i el primer Barroc. Redescubert a principis del segle XX per Felip Pedrell la major part de les seves obres encara es troben inèdites en els arxius i biblioteques catalanes i aragoneses on va realitzar-se musicalment com a mestre de capella primer de la Basílica del Pilar a Saragossa i finalment de la Catedral de Barcelona. Sortosament sembla que darrerament la Biblioteca de Catalunya està apostant fermament per recuperar la gran quantitat de documentació musical que conté i Pujol en serà, sens dubte, un dels beneficiats.

La música de Pujol tot i tenir un rerafons encara arcàic que l’apropa més a l’stile antico que no pas al stile nuovo ja incorpora algunes innovacions dels principals mestres de la polifonia contemporània com Tomás Luís de Victoria, Cristobal Morales, Francisco Guerrero o als italians Lasso i Palestrina.

Cal destacar l’esforç de documentació del llibret editat per Lauda i la impecable interpretació de La Grande Chapelle, dirigida per Albert Recasens i de la Schola Antiqua en el cant pla, dirigida per Juan Carlos Asensio.

Enllaços relacionats: R+D CSIC



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet