ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El president Aragonès clou l'Any Alícia de Larrocha

12/12/2023 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2364688-el-president-aragones-clou-l-any-alicia-de-larrocha.html

Durant l’any de commemoració s’han celebrat múltiples actes, concerts i recitals en homenatge a la gran pianista i una exposició al Palau Robert sobre la seva amistat amb Victòria dels Àngels.

El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, ha encapçalat aquesta tarda l’acte de clo­enda de l’Any Alícia de Lar­rocha, on ha afir­mat que cal “rei­vin­di­car una de les pia­nis­tes més relle­vants del segle XX”. L’Any Alícia de Lar­rocha coin­ci­deix amb la cele­bració del cen­te­nari del nai­xe­ment de la pia­nista cata­lana que, segons el cap de l’exe­cu­tiu, va tenir “la capa­ci­tat de tren­car sos­tres de vidre” i “fer-ho a través d’un talent i d’una qua­li­tat artística inqüesti­o­na­bles”. El pre­si­dent ha posat en valor la seva habi­li­tat per “emo­ci­o­nar audi­to­ris sen­cers” i, per aquest motiu, l’ha situat com “un refe­rent per a les noves gene­ra­ci­ons de músics del país i per a nenes i dones”.

Tal i com ha expli­cat el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat “cal cui­dar, pre­ser­var i impul­sar la cul­tura” i ha afe­git que això vol dir “saber man­te­nir viva la memòria i el lle­gat de grans figu­res com la de l’Alícia de Lar­rocha”. Ara­gonès ha apro­fi­tat la seva inter­venció a l’acte per “agrair la col·labo­ració i la feina” de tots els que han par­ti­ci­pat en la com­me­mo­ració del cen­te­nari del nai­xe­ment d’Alícia de Lar­rocha.

Per la seva banda, la con­se­llera de Cul­tura, Natàlia Gar­riga, ha cele­brat aquesta com­me­mo­ració dedi­cada a “una de les millors pia­nis­tes del món” i “des­co­brir també la seva ves­sant –menys cone­guda– com a com­po­si­tora”. Gar­riga ha posat en valor també que Alícia de Lar­rocha fos “pio­nera en un món d’homes, obrint-se camí gràcies a la seva passió i a una feina incan­sa­ble” i ha des­ta­cat el seu fort com­promís amb l’ense­nya­ment de la música, sent un “exem­ple de futu­res voca­ci­ons i talents”.

L’acte ha comp­tat també amb la par­ti­ci­pació de la comissària de l’Any i filla de De Lar­rocha, Alícia Torre; la pia­nista Alba Ven­tura, actual direc­tora de l’Acadèmia Mars­hall, i Josep Maria Prat, pro­mo­tor cul­tu­ral i direc­tor d’Iber­ca­mera. 

XAVIER CASTILLÓN
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet