ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'OFF Concurs Maria Canals posarà 150 pianos al carrer

4/10/2018 |

 

 

Engega un nou curs i, amb ell, les activitats de l’OFF Concurs Maria Canals, totes aquelles accions educatives, divulgatives i socials que són paral·leles al concurs del març i que tenen lloc durant tota la temporada. Enguany es posaran 150 pianos al carrer en les 800 activitats que programa, de les quals en gaudiran una mitjana de 330.000 persones.

Però, no és al març, això? Sí, i no, i també. Tots tenim en el nostre calendari el màgic moment en què es despleguen pianos al Passeig de Gràcia i arriba la final amb orquestra dels concursants del Maria Canals Barcelona, que enguany celebra la seva 65a edició, cosa que significa que des de l’any 1954 i de forma ininterrompuda s’ha produït aquest esdeveniment que és el degà dels concursos a l’Estat.

Al març, sí, però tot l’any també! Des de l’Associació Concurs Maria Canals s’ha volgut posar de llarg una iniciativa que celebra el seu 10è aniversari i que en els darrers quatre anys ha quatriplicat en nombre d’activitats i persones implicades. És l’OFF Concurs, que vol reivindicar la pràctica amateur i, sota el lema “Piano per a tothom”, acostar aquest instrument que sembla tan inaccessible i estirat, només per alguns virtuosos o rics, a tota la població, perquè gaudir de la pràctica musical és un bé i un dret que hem de tenir totes les persones a l’abast. És per això que es despleguen fins a 800 activitats aquesta temporada en diferents barris de Barcelona, arreu de Catalunya i l’Estat, amb destinataris com nens des d’educació infantil fins a joves d’universitats, persones del carrer que s’animin a tocar les tecles blanques i negres o gent gran que forma part d’Aules d’extensió universitària, va a centres cívics o, simplement, són passavolants que tenen curiositat.

Un d’aquests nens que queden atrets per un piano de cua al mig del carrer és la que avui és l’artista Paula Valls, que va participar en la roda de premsa del Tibidabo presentant el seu tema Monsters, i va explicar que la seva vinculació amb l’OFF Concurs ve de molt lluny, de l’activitat Manlleu Porta Cua, en què tocava amb el seu pare diferents temes i cantava deixant tothom embadalit. De fet, el director de l’Associació Concurs Maria Canals, Jordi Vivancos, va veure de seguida que, enmig de la munió de nens que arriba a veure tocar, aquesta nena arribaria a ser una estrella. Voilà!

Amb les seves quatre línies estratègiques d’actuació, l’OFF Concurs fa un servei a la ciutadania i, alhora, trenca tòpics sobre la dificultat de tocar el piano. El projecte estrella és el Maria Canals Porta Cua, que ha rondat pels racons més insospitats de Barcelona, la resta de Catalunya i l’Estat. Els pianos estan a disposició de tots aquells qui el vulguin tocar, i sempre van acompanyats de dinamitzadors que animen els més tímids a provar l’instrument i perdre-hi la por. Aquesta activitat, en la seva vessant estatal, es desplega gràcies a la implicació de la Fundació Jesús Serra, sempre compromesa. Aquesta organització també ajuda a promoure una altra de les línies d’actuació del concurs, l’Em toca!, que és el projecte amb més vocació social. Està adreçat a nens i nenes de 6 i 7 anys que estan becats per aprendre a tocar el piano durant dos cursos com a mínim i es valora la motivació, el talent i la situació socioeconòmica de les famílies dels nens.

D’altra banda, el Maria Canals Educa està destinat tant a escoles d’ensenyament general (infantil, primària i secundària) com a escoles de música, conservatoris i centres superiors, comunitat universitària i gent gran. Es fa a través de “Piano als patis”, gràcies al suport de l’Obra Social “La Caixa” i consisteix a posar un piano a llocs d’esbarjo de les escoles per incentivar la creativitat i la pràctica musical entre nens i nenes de P3 a 6è. A més, es fan audicions públiques amb el Taller de Músics, amb un concert de cloenda a Fabra i Coats, la nova iniciativa “A tota tecla!” adreçada a nois i noies de segon cicle de secundària que vol iniciar-los en la creació musical i també hi ha seminaris d’introducció al piano amb l’objectiu de crear nous públics. Enguany hi haurà un total de 6.000 nens beneficiats.

Per la seva banda, el Tu hi toques? és un concrus de vídeos online -el trobarem amb el hashtag #johitoco en el qual es valora el motiu més original que empeny els participants a tocar el piano, el nombre de visites que ha obtingut el vídeo i la millor edició. Els guanyadors tenen l’oportunitat de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana.

Finalment, el concurs fa una crida a tots aquells i aquelles que vulguin convertir-se en dinamitzadors i acostar el piano a tohom, vulguin fer un donatiu o deixar un piano de cua a l’associació. Cal recordar que durant el concurs, un entramat de 100 famílies acullen els participants i els deixen el seu piano per assajar en les dures proves.

Ester Roig
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet