ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall inaugura L'Hivernacle del Palau

28/9/2018 |

 

Nuccio Ordine va oferir una conferència il·lustrada pel músic català

L’Hivernacle del Palau de la Música Catalana no és un lloc físic, sinó un punt de trobada amb la cultura i el pensament que va més enllà de l’art musical. L’encarregat d’inaugurar les conferències-concert d’aquest Hivernacle, ha sigut l’escriptor i divulgador italià Nuccio Ordine, professor de literatura de la Universitat de Calàbria, al costat d’un dels artistes més aclamats del panorama català, el director i violagambista Jordi Savall. Amb cites a clàssics de totes l’èpoques, Ordine va realitzar un paral·lelisme amb la lamentable situació que avui viu la cultura Occidental, l’europea i la mediterrània, tot això il·lustrat per diferents peces musicals a càrrec de Savall. La conferència, que va omplir la platea del Palau amb públic de totes les edats, prenia com a base lectures del llibre d’Ordine Clàssics per a la vida (Acantilado / Quaderns Crema, 2017), 48 textos de diversos autors en què es presenta una biblioteca ideal.

Les cites a Plutarc, Sèneca, Boccaccio, Donne, Saint-Exupéry i García Lorca van arribar il·lustrats amb música bizantina, persa, otomana, medieval, renaixentista i d’anònims sefardites, sempre en mans d’un Savall que va oferir mestria amb mitja dotzena d’instruments de corda dels orígens més diversos.

Ordine advoca per una Europa en la qual la cultura tingui un paper preponderant, defensant els grans pensadors: “La cultura és l’element clau que ajuda els homes a ser millors i a saber defensar-se de dictadures i fanatismes religiosos”, va afirmar. Sèneca recorda uns valors que conviden al recolzament mutu apel·lant a la solidaritat que inclou la frase “home soc i res de l’humà ho considero aliè a mi”. Va destacar com Plutarc marcava la diferència entre els qui s’adornen amb triomfs militars i els qui ho fan amb el saber, amb la cultura definida com a “essència de la felicitat per a tot el gènere humà”. “Avui es considera útil només allò que dona diners, per això els clàssics es miren com inútils”. També hi va haver temps per parlar dels qui creuen tenir la veritat absoluta. “La intolerància i el fanatisme es nodreixen de la mateixa violència”, així com de l’egoisme de l’ésser humà, fins i tot de la dependència de les noves tecnologies que ens transformen en éssers aïllats davant la pantalla.

L’Hivernacle ofereix més de 50 activitats complementàries als concerts del Palau amb itineraris orientats a fer comprendre i enriquir l’experiència musical. Al final de la conferència els dos creadors van firmar els seus llibres i discos. 

Pablo Meléndez-Haddad
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet