ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els clàssics perpetus de Savall i Ordine

27/9/2018 |

 

 

No és la primera vegada que Nuccio Ordine i Jordi Savall coincideixen sobre un escenari. L’octubre de l’any passat l’escriptor i el violagambista van trobar-se a l’auditori de La Pedrera, i en vam parlar aquí. En aquella ocasió, els reunia l’editorial Arcàdia i la Fundació Catalunya La Pedrera. Varen parlar sobre lectures clàssiques, ensenyament i mètode (“Europa pateix una crisi moral”, treia el professor italià). Aquest dijous 27 de setembre, a les 17.30 h, Ordine i Savall tornen a compartir taules. La retrobada forma part de la programació de l’Hivernacle del Palau de la Música i no serà un diàleg qualsevol. Enraonaran, però cadascú encaminat en una disciplina. Els camins –música i paraula– es creuaran amb subtilesa.

Jordi Savall. | © David Ignaszewski

La Sala l’Hivernacle basa el seu programa en un eixamplament: un auditori que no en té prou amb celebrar concerts. Suma, per tant, altres activitats per enriquir l’experiència musical. Clàssics per a la vida: música i literaturaés la trena de Savall i Ordine (autor dels assajos La inutilitat de l’inútil i Clàssics per a la vida, publicats per Quadern Crema). Un encreuament que pren la forma de conferència-concert. Violagambista i escriptor intercalaran audicions i lectures. Seleccionades sota un criteri evident: les peces han de considerar-se clàssics, obres compartides universalment.

Savall enfilarà un viatge que partirà de la tradició berber per encaminar-se cap a les danses bizantines, els manuscrits de finals del Trenceto italià, les partitures sefardites i el canònic The Manchester Gamba Book, aparegut circael 1630. Ordine salpebrarà les audicions –o a la inversa: Savall interromprà les lectures– amb textos unànimes: les cartes a Lucili de Sèneca, el Decameró de Bocaccio (que, per cert, la casa Punctum ha editat recentment, amb traducció de Maria Aurèlia Capmany; Ordine llegirà ‘La novella dei tre anelli’) i una de les meditacions de John Donne. El final? Un duet entre Saint-Exupéry (de qui Ordine escull El petit príncep) i Marin Marais (Muzettes).

Seran noranta minuts de revisió perpendicular i condensada dels clàssics, alguns clàssics. Savall servint-se del rebab (instrument persa), el rebec, la lyra-viol i la viola de gamba. Ordine es valdrà de la veu i el to de les aules. 

Gerard E. Mur
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet