ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Mercè ja presumeix d'orgue

22/9/2018 |

 

El temple de la patrona de la ciutat va inaugurar aquest divendres amb honors el millor teclat de la ciutat

Gairebé 3.000 tubs, 40 registres i tres teclats, a més del pedal. El nou òrgan de la basílica de la Mercè es va inaugurar la nit de divendres amb honors i amb la presència de Meritxell Batet, ministra d’Administracions Públiques, un bateig en el qual el flamant instrument va demostrar tenir un so clar, transparent, amb sorprenents pujades a l’agut mantenint uns greus cavernosos, aportant, a més, una versatilitat que va molt més enllà de la música barroca.

Els responsables del temple han volgut inaugurar-lo coincidint amb les festes de la Mercè, amb un festival gratuït que va arrencar amb el jove virtuós francès Thomas Ospital, el continua aquest dissabte Maria Nacy –amb un programa centrat en Bach– i l’acomiada diumenge la degana del teclat a Catalunya, la nonagenària Montserrat Torrent, qui revisarà un repertori que va des del segle XVI al XX, i que inclou clàssics catalans.

L’instrument s’ha presentat, precisament, com a ideal per assumir un ampli repertori; els seus tubs –el més petit de sis centímetres i el més gran de més de cinc metres–, permeten aquesta flexibilitat que no tenen altres òrgans de la ciutat i és obra de Gerhard Grenzing, un dels mestres orgueners més prestigiosos del món, del taller del qual ubicat al Papiol (Barcelona) n’han sortit alguns dels més importants d’Europa. El projecte va arrencar el 2015 i en la seva construcció s’ha tardat més de dos anys.

Bach no podia estar absent del programa inaugural i va ser el primer compositor en aparèixer ahir a la nit a la Mercè quan un inspiradíssim Thomas Ospital va començar la seva actuació amb la Toccata, adagi i fuga BWV 564; després d’altres obres del gran autor barroc alemany van arribar obres de tradicionals anònimes i altres de Liszt, Bartók i Duruflé en un breu passeig per la història de la música demostrant totes les possibilitats del nou òrgan, per acabar amb improvisacions del mateix Ospital sobre els Goigs de la Mare de Déu de la Mercè en clau netament contemporània, una de les especialitats d’aquest geni del teclat.

A més del minifestival inaugural hi haurà més concerts i activitats entorn del nou instrument: dilluns acompanyarà la seva primera missa i el 26 de novembre serà beneït. Més d’un centenar d’empreses i particulars han recolzat econòmicament la iniciativa, amb un pressupost total d’un milió d’euros; l’Obra Social La Caixa va aportar-ne 680.000 i l’ajuntament uns altres 80.000. Encara hi ha temps per apadrinar un tub amb aportacions a partir de 50 euros. 

Pablo Meléndez-Haddad
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet