ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Constel·lació d'estrelles a Peralada

27/7/2018 |

 

Javier Camarena ofereix un recital divendres; Jonas Kaufmann, un concert dissabte, i Plácido Domingo, l'òpera 'Thaïs' diumenge amb Ermonela Jaho
 

L’imant del Festival de Peralada amb les primeres figures de la lírica sempre ha existit. El que no és tan habitual és reunir-les en tres dies consecutius com passarà aquest cap de setmana. Entre divendres i diumenge actuaran a l’Empordà una constel·lació d’estrelles que no necessiten presentació: Javier Camarena, Jonas Kaufmann, Plácido Domingo i Ermonela Jaho.

El tenor mexicà Javier Camarena, una de les grans veus ‘belcantistes’ de la seva generació, obrirà divendres la festa lírica amb un recital a l’església del Carme, en el que serà el seu debut a Peralada. Dissabte, l’aclamat tenor alemany Jonas Kaufmann oferirà un concert a l’escenari dels jardins del Castell de Peralada, que ja coneix, ja que hi va actuar el 2012 i el 2014. I el veterà i polifacètic Plácido Domingo –reconvertit a baríton després d’haver-ho cantat tot com a tenor–, juntament amb la fabulosa soprano albanesa Ermonela Jaho, actuarà l’endemà en aquest mateix espai com a protagonista de l’òpera ‘Thaïs’, de Jules Massenet, en versió concert. L’Orquestra i el Cor Titulars del Teatro Real, amb els quals han cantat tots excepte camarena aquesta mateixa setmana a Madrid, acompanyaran els artistes. Jochen Rieder s’encarregarà de la direcció musical del concert de Kaufmann, que està arrasant amb el DVD d’'Otello’.

Al capdavant de 'Thaïs' hi haurà al podi Patrick Fournillier, gran coneixedor de la música de Massenet, tal com ja va demostrar al Liceu fa dues temporades amb el mateix títol i també amb Domingo, incombustible i versàtil cantant que aquí interpreta el rol del baríton, l’Athanaël. Un paper exigent el del monjo de la comunitat cenobita que converteix la cortesana més famosa i bonica d’Alexandria, i en queda totalment enamorat. Un amor impossible en una història que combina misticisme i sensualitat. El llibret de Louis Gallet és basa en la novel·la homònima del Nobel de Literatura Anatole France, inspirada en la història de santa Thaïs, que va viure al segle IV.

Del segle XVIII a Wagner
Camarena, tenor líric que la temporada passada va triomfar al Liceu amb ‘La fille du régiment’, de Donizetti, farà gal·la de la seva corda amb un recital que inclou des de l’òpera de compositors italians, espanyols i mexicans de finals del segle XVIII i principis del XIX, i grans èxits del Bel Canto. Entre les obres escollides hi figuren 'I Puritani’, òpera de Bellini que cantarà al Liceu en l’obertura de la temporada vinent, i ‘Lucia di Lammermoor, de Donizetti.

Kaufmann dividirà el seu concert entre la música francesa i la wagneriana. Obrirà el concert interpretant famosos passatges d’òperes com ara ‘Roméo et Juliette’, de Gounod, i ‘Carmen’, de Bizet. Després, l’espectacle estarà dedicat a Wagner. Se sentiran famoses peces extretes d’òperes com ‘La valquíria’, Els mestres cantaires de Nuremberg’ i ‘Lohengrin’. Tot i que hi hagi qui insisteixi a comparar-los, Domingo i Kaufmann tenen carreres molt diferents. El cantant espanyol, de 77 anys, te un repertori més ampli i una enorme fiabilitat. Poques vegades ha cancel·lat. Incansable, fa temps que combina la seva faceta de cantant amb la direcció de teatres d’òpera i la direcció musical. D’aquí a cinc dies agafarà la batuta per apuntar-se un altre sonat debut. L’esperen dimarts al festival de Bayreuth, el temple wagnerià, per dirigir 'La valquíria'.

Marta Cervera
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet