ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Pels marges

25/7/2018 |

 

 

Lorem Ipsum és el començament del text que s’utilitza, habitualment, per proves tipogràfiques en el camp del disseny gràfic. No per casualitat, aquest és el nom del cicle que s’està desenvolupant al MACBA, amb comissariat d’Alicia Escobio i Anna Ramos. Un cicle que, precisament, busca experiències musicals que transiten per aquell espai ambigu del work in progress més experimental, o millor dit, aquell moment en què una idea està en el procés d’esdevenir un fet artístic.

Group A a Lorem Ipsum del MACBA

Group A a Lorem Ipsum del MACBA

Tal com expliquen les organitzadores, la pretensió del cicle pretén ser un melting pot que inclou “música, performance, investigació artística, experimentació; operacions diverses, disbarats, llenguatges desplaçats, significats, gestos i objectes, a partir del fet musical”. Tota una declaració d’intencions per a una de les propostes més radicals i trencadores que es poden veure actualment a Barcelona.

Per tractar de capturar aquest moment indefinible, el MACBA ha programat un cicle estimulant, que s’està desenvolupant al Convent dels Àngels, un espai adequat per a aquest tipus d’experimentacions, amb bona afluència d’un públic àvid d’experiències marginals i que ofereix un embolcall espaial i sonor ideal. Fins ara, en aquesta segona edició, han passat pel Convent el Duo Lolo&Susaku, amb la seva barreja de pintura, art urbà i videoart; l’eclèctica Olin Caprison o el col·lectiu africà Faka, entre d’altres. Ho han fet des del darrer dijous de juny i ho continuaran fent aquest darrer dijous de juliol, en què es clausurarà l’edició d’enguany.

La darrera proposta ha estat la de Group A, un conjunt format per la parella japonesa que integren Tommi Tokyo i Sayaka Botanic, que practiquen quelcom indefinible que va del noise de caràcter post industrial a un cert minimalisme a partir de sintetitzador, veu, percussió i violí, combinat amb projeccions ad hoc en ciclorama i una subtil tendència a la performance. Si en Tommi Tokyo recau principalment la base rítmica, Sayaka Botanic, aporta elements lírics, a través de les cintes de cassette i d’un violí més insinuat que present.

Group A ha auto produït tres enregistraments, el tercer dels quals ha estat editat per Mecanica Records i recentment s’ha instal·lat a Berlín, coincidint amb una evolució del seu estil, inicialment més vinculat al post industrialisme. Ara la seva proposta es basa en el contrast entre les diferents personalitats i diferents sons dels seus dos membres i tendeix més a la performance i a la integració de vessants artístics diversos.

L’experiència és contundent, sense concessions, sobretot en la seva presentació, que obre expectatives sobre cap a on derivarà el discurs. Probablement, per la mateixa idiosincràsia del cicle, així com per la personalitat del grup, vam trobar a faltar una direccionalitat, una idea discursiva que anés més enllà de les inquietants atmosferes sonores que, sense dubte, els japonesos saben construir.

Les projeccions, formes inconcretes que s’anaven construint, ombres que s’anaven definint, pinzellades que es desplaçaven, accentuaven la proposta d’una recerca experimental que no necessàriament ha de cristal·litzar en un objectiu final. L’element artístic sorgeix en el procés creatiu.

Per a aquells que estigueu interessats a escoltar la proposta radical i psicodèlica de Group A, podeu trobar-los fàcilment al SoundCloud. 

Antoni Colomer
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet