ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Sol Gabetta i Bertrand Chamayou inicien els actes de la diada Pau Casals 2018

9/6/2018 |

 

La Fundació Pau Casals (Premi Nacional de Cultura 2018) i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, en el marc de quarta edició de la Diada Pau Casals Barcelona, presentaran al Palau de la Música Catalana el proper dimarts 12 de juny (20.30 h) un concert amb la violoncel·lista Sol Gabetta acompanyada pel pianista francès Bertrand Chamayou. Els músics interpretaran obres de Schumann (Cinc peces d’estil popular, op. 102), Britten (Sonata en Do major, op. 65) i Chopin (Sonata en Sol menor, op. 65). Abans de l’inici del concert –sempre protagonitzat per músics prestigiosos d’arreu del món, de generacions diverses i coneixedors i intèrprets d’obres del repertori de Pau Casals–, Marta Casals Istomin, cofundadora i presidenta de la Fundació Pau Casals, dirigirà un breu parlament al públic assistent. En la roda de premsa de presentació de la Diada Pau Casals Barcelona 2018, Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, va explicar que “amb actes com la Diada, la Fundació vol mantenir vius l’excel·lència musical i el llegat humanístic de Pau Casals, i transmetre els seus valors a les noves generacions”.

L’elecció dels músics convidats a realitzar aquest concert tan significatiu està vinculada sempre a la relació dels músics amb la figura de Pau Casals i a un programa que tingui relació concreta amb la trajectòria musical del músic català. En aquest cas, la violoncel·lista argentina ha tingut com a referent des dels inicis de la seva carrera la figura del músic català, i el programa escollit reflecteix tant l’admiració vers Pau Casals com la voluntat de perpetuar-ne el llegat. Junt amb el pianista Bertrand Chamayou interpretaran una obra que va formar part habitual del repertori del músic català, com són les Cinc peces d’estil popular, op. 102 de Schumann, però alhora també interpretaran una obra de Benjamin Britten que, malgrat no tenir contacte amb Pau Casals, sí que va quedar molt impressionat pels efectes de la Guerra Civil Espanyola durant una visita a Barcelona i va ser un defensor actiu de la pau, igual que Pau Casals. En les properes edicions està previst que hi actuïn el Quartet Casals, els violoncel·listes Alban Gerhardt, Steven Isserlis i els germans Renaud i Gautier Capuçon.

Amb aquest concert la Fundació Pau Casals també vol expressar i donar fe del vincle històric i simbòlic de Pau Casals amb el Palau de la Música Catalana. En aquest sentit, Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, va recordar que l’any 1920 Pau Casals va crear, al Palau, l’Orquestra Pau Casals, la qual va ser el referent històric de l’actual Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). I que va ser al Palau de la Música Catalana on es celebraven els concerts matinals de l’Associació Obrera de Concerts que el mestre Casals va impulsar per apropar la música a la classe treballadora.

La Diada Pau Casals 2018 també inclou altres esdeveniments. Tot i que la Diada correspon al dia 16 de juny –aquest dia del 1934 l’Ajuntament de Barcelona va nomenar Pau Casals fill adoptiu de la ciutat–, dos dies abans, el 14 de juny (20 h), tindrà lloc un acte commemoratiu al Turó Park de Barcelona, obert a tota la ciutadania. Hi haurà les actuacions de l’Orquestra Montsalvatge de l’IEA Oriol Martorell, l’Orquestra Amadeus del projecte Vozes i d’un grup de quaranta violoncel·listes dirigits per Josep Pons. D’altra banda, i com a novetat d’aquesta quarta edició, la Diada Pau Casals se celebrarà també a Montevideo (Uruguai), gràcies a un acord de col·laboració institucional que permetrà diferents iniciatives culturals i commemorar l’impacte de la presència de Pau Casals en aquell país. El 15 de juny, doncs, a Montevideo, l’Orquestra Juvenil del SODRE de l’Uruguai celebrarà un concert d’homenatge al mestre, en record de la seva presència l’any 1931 per inaugurar la principal sala simfònica del país, així com els concerts i les activitats culturals que hi dugué a terme l’any 1937, acompanyat de Margarita Xirgu.

Com dèiem, el 16 de juny de 1934 l’Ajuntament de Barcelona va nomenar Pau Casals fill adoptiu, li va concedir la Medalla de la Ciutat i posà el seu nom a l’avinguda que va des de la plaça de Francesc Macià fins a l’entrada del Turó Park. L’any 2015 es va celebrar la primera Diada Pau Casals Barcelona i el 2016 l’Ajuntament de Barcelona la va institucionalitzar. Així doncs, la Diada Pau Casals es celebra anualment per homenatjar i recordar la figura d’un dels noms més universals de la cultura catalana, en una celebració oberta a tothom i amb vocació de créixer. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet