ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Cor de Cambra Francesc Valls: 15 anys i activitat trepidant

6/6/2018 |

 

El Cor de Cambra Francesc Valls celebra aquest 2018 el seu 15è aniversari, que coincideix amb la desena edició de la recuperació del Cant de la Sibil·la i la coproducció amb l’Orquestra Camera Musicae d’una obra simfònicocoral al costat de Juan de la Rubia en el marc del Festival Internacional d’Orgue de Montserrat.

Cor de Cambra Francesc Valls

El Cor de Cambra Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca, celebra el seu 15è aniversari amb una activitat concertística important. Properament col·laborarà amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i l’organista Juan de la Rubia, participarà en el nou festival de música barroca Espurnes Barroques, farà una estada internacional per cantar fragments del Llibre Vermell de Montserrat a Alemanya i continuarà amb la seva tasca de recuperació del Cant de la Sibil·la amb estrenes de Josep Soler i Mariona Vila.

Una gran fita del Cor és la col·laboració amb l’OCM, amb qui farà tres produccions del Rèquiem de Mozart. Per primera vegada, el Cor de Cambra Francesc Valls afronta aquesta majestuosa partitura amb 21 cantants professionals. El mestre Salvador Mas, principal director convidat de l’orquestra, es posa al capdavant del conjunt amb quatre solistes: Irene Mas, soprano, Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano, Roger Padullés, tenor i Sebastià Peris, baríton. També s’interpretarà Vesperae solennes de confessore, KV 339, de Mozart. Tot plegat serà en tres ocasions, divendres 8 de juny a les 9 del vespre al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant, dissabte 9 de juny a dos quarts de nou del vespre a l’Església de l’Assumpció de Valldoreix i, finalment, el 10 de juny a dos quarts de nou del vespre a la magnificent Catedral de Barcelona s’enfrontaran a aquesta partitura just després de l’última missa. Aquest concert és de caire gratuït.

Seguint amb l’activitat del Cor, cal destacar la participació al Festival Internacional d’Orgue de Montserrat 2018 (cliqueu aquí per saber-ne més) en què, dissabte 16 de juny a les nou del vespre, la Basílica acollirà un concert amb l’OCM i l’organista de la Sagrada Família, Juan de la Rubia, amb l’emblemàtic Concert per orgue, corda i timbales de Francis Poulenc, així com després es podrà escoltar les Vespres de Mozart. Una nova ocasió de treballar amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, els solistes que els hauran acompanyat la setmana anterior i participar per primera vegada en el FIOM.

Cal destacar l’emergència d’un nou festival Espurnes Barroques en què participarà el Cor diumenge 17 de juny a dos quarts de sis de la tarda al Santuari del Miracle per interpretar l’Ofici de completes de la solemnitat de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya de Joan Pau Pujol. Les completes són l’ofici de lectura que tanca el dia litúrgic, actualment celebrades entorn de les vuit del vespre. En motiu del 15è aniversari del cor s’han recuperat aquestes obres com a primer pas per perseverar en la revalorització de l’únic patrimoni musical de Catalunya dedicat a les seves institucions civils. Recordem que la primera audició tingué lloc el 23 d’abril d’enguany a la Catedral de Barcelona i així ho farà cada Sant Jordi. El Capítol de la Catedral de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en són coorganitzadors.

Aquest concert s’emmarca dins del nou festival Espurnes Barroques que neix amb la intenció singular de programar concerts de música barroca en enclavaments barrocs, amb aforaments petits, i que permetin tenir una experiència propera amb els intèrprets en un territori que comprèn fins a quatre comarques de la Catalunya Central, on no hi ha gaire densitat de població però sí un gran patrimoni barroc encara per descobrir.

El Cor de Cambra Francesc Valls també s’internacionalitza, i dissabte 7 de juliol actuarà al Festival de Rudolstadt, Alemanya, un referent europeu en la música tradicional. En pocs dies, en una històrica ciutat de muntanya, hi conflueixen diverses manifestacions de dansa i cant tradicionals de tot el món. El Cor ho fa en el marc d’una col·laboració iniciada l’any passat amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Fira de la Mediterrània de Manresa. A Alemanya hi cantaran el Llibre vermell de Montserrat, que conté la primera anotació coreogràfica de la qual es té notícia al món. El Cor Francesc Valls, especialista en la recuperació  interpretació del patrimoni polifònic sacre dels mestres de capella catalans, com la formació musical Magister Petrus, es dedica a la reconstrucció i interpretació de la música dels períodes romànic i gòtic amb l’Esbart Dansaire de Rubí, especialista en la representació de danses tradicionals catalanes, que ens endinsaran en el món popular del s. XIV a partir del cant i la dansa.

Anant més endavant en el calendari ens situem al 2 de desembre, primer diumenge d’advent, on el Cor tornarà a interpretar les Segones Vespres d’Advent per tercer any consecutiu. El cor ofereix un fil conductor d’antífones gregorianes que s’han extret dels arxius capitulars, on s’alternen motets de totes èpoques, i el públic pot seguir l’ofici a trevés d’un text.

Tot plegat ens du a la Nit de Nadal, on el Cor interpretarà el Cant de la Sibil·la, en el desè aniversari de la recuperació historicista del Cant. Com cada any, el cor encarrega a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant i, en aquesta ocasió, serà Josep Soler. Una novetat d’aquesta desena edició és l’encàrrec que es fa, per primera vegada, a una dona compositora, Mariona Vila, del Liber Generationis de l’inici del Cant.

El Cor de Cambra Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar de forma regular en més de 70 misses conventuals anuals a la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.

El treball del Cor de Cambra Francesc Valls combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, així com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la Catedral de Barcelona, que són introduïdes novament dins la litúrgia. Ha adoptat el nom de Francesc Valls (1671-1747) en homenatge a qui fou mestre de capella de la Catedral barcelonina, i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular, tot i que part de la seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara inèdita.

El Cor de Cambra Francesc Valls participa setmanalment a les misses internacionals de la Basílica de la Sagrada Família, fet que li ha permès desenvolupar un repertori específic de música sacra per a cor i orgue, del Barroc a l’actualitat. 

Aina Vega i Rofes
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet