ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Faust a l'orgue de Capellades

25/5/2018 |

 

 

El segon concert del Festival d’Orgue de Capellades serà a càrrec d’un dels millors organistes del país, Juan de la Rubia. El diumenge 27 de maig de la Rubia es posarà davant l’orgue Freixas Vivó de l’església de Santa Maria per interpretar la banda sonora de la pel·lícula Faust dirigida per F. W. Murnau(1926). L’església s’omplirà de pactes amb el dimoni, genets de l’Apocalipsi i una trama romàntica plena de dramatisme inspirada en la versió de Goethe i les antigues llegendes germàniques. Una història que relata l’eterna lluita del bé contra el mal.

‘Faust’ del director alemany F.W. Murnau (1926)

Faust, el preferit de Déu, ven la seva ànima a Mefistòfil, el diable, en un pacte de sang. El diable desafiarà novament Déu a Capellades, a… l’església!, sota l’atenta mirada de la imponent imatge de la Mare de Déu. Mentrestant Juan de la Rubia tocarà una banda sonora única, en el sentit més literal, ja que consistirà en un seguit d’improvisacions irrepetibles en directe.

El mite de Faust, l’home que ven la seva ànima al diable a canvi de la saviesa infinita i els plaers mundans, és molt present en la literatura, la pintura i també el cinema. La seva història, procedent d’una llegenda germànica, obre la porta a un ventall impressionant d’emocions que molts artistes han volgut copsar fruit de la fe, la por, el que és sagrat, el que és diabòlic, la joventut, la vellesa i un llarg etcètera. Goethe, Mann, Marlowe, Wagner, Berlioz, Gounod, Boito, Schumann, Liszt i Mahler són només alguns dels creadors que s’han vist seduïts pels encants d’un personatge i una narració que han esdevingut universals.

L’organista va començar a gestar la idea d’acompanyar a l’orgue el Faust de F. W. Murnau fa alguns anys. Des de la primera improvisació sobre aquesta pel·lícula, la banda sonora ha anat creixent i evolucionant al mateix temps que s’ha fet un lloc en el seu repertori habitual. És el segon cop que de la Rubia visita el Festival d’Orgue de Capellades, en l’edició de l’any passat va fer el concert ‘J.S. Bach segons Juan de la Rubia’.

Fa cosa de dos mesos Montserrat Freixas Vivó, la donant de l’orgue a Santa Maria de Capellades, va morir. Els Amics de l’Orgue i l’Ajuntament de Capellades expliquen que “entenem que el millor homenatge és continuar demostrant que la seva generositat tenia raó de ser”. I no hi ha millor manera que amb un festival on compartir la música amb tothom.

Sobre Juan de la Rubia

És natural de la Vall d’Uixó, Castelló. Va començar els estudis musicals amb el seu propi pare i amb Ricardo Pitarch. Més tard es va formar com a organista, pianista i clavecinista a València i a Barcelona. També va estudiar orgue i improvisació a la Universität der Künste de Berlín i al Conservatoire National de Toulouse; durant la seva formació va rebre fins a cinc premis extraordinaris en diferents especialitats.

Actualment és professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya i organista de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. A més a més, té una intensa activitat com a concertista dins i fora d’Espanya. Ha enregistrat vuit discos.

La seva activitat com a solista comença després d’obtenir el Primer Premi Nacional d’Orgue al concurs Juventudes Musicales de España. Ha guanyat els premis Andrés Segovia-J.M. Ruiz Morales, Premio Euterpe, Primer Premio de la Real Academia de Bellas Artes de Granada i el premi Primer Palau de la Música Catalana. Des del 2012 és membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

El darrer any ha actuat, a més d’Espanya, a Alemanya, Anglaterra, Àustria, França, Colòmbia, Itàlia, Mèxic, Tunísia, Perú, Rússia i Polònia, entre altres països.

El seu estil

Juan de la Rubia destaca per les seves interpretacions de Johann Sebastian Bach, les seves improvisacions a l’estil barroc i sobre el cinema mut, grans obres del repertori romàntic, del segle XX i transcripcions per a orgue d’obres simfòniques i operístiques. També ha estrenat obres de compositors actuals.

Entreu aquí per saber més sobre el Festival d’Orgue de Capellades. 


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet