ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els Casals es regalen un Beethoven sencer

22/5/2018 |

 

L’octubre passat els Casals van començar a paladejar/patir el regal que s’han fet per celebrar el vintè aniversari del naixement de la formació: una integral dels quartets de corda de Beethoven. Aviat l’acabaran d’esprémer en el seguit de concerts que entre el 25 i el 30 oferiran a l’Auditori de Barcelona.

Un banquet d’aquesta dimensió, tant pel que fa a la quantitat com per la seva profunditat, que s’ha completat amb la recent publicació per part d’Harmonia Mundi d’aquest corpus que es tancarà el 2020, Any Beethoven, 250è aniversari del seu naixement i on, a l’acte d’aquest matí a l’Oriol Martorell de l’Auditori, se n’ha presentat el primer volum, ‘Inventions’ que anirà seguit d’un segon ‘Revelations’ i del definitiu ‘Apotheosis’ el 2020.

Intel·ligent jugada, celebrar un esdeveniment poc freqüent –la vida durant dues dècades de la mateixa formació- d’un quartet que no ha parat de créixer musicalment any rere any, doctorant-se triant el corpus més important potser -perdó papa Haydn!- de tot el repertori i fer-ho (perquè van sobrats) afegint-hi un innovador, original i molt interessant repte: convidar a sis compositors contemporanis a crear nous quartets que es relacionin, s’inspirin, dialoguin amb les obres del geni i encarar-los en sis programes que seran presentats en alguns dels millors auditoris europeus a Londres, Viena, Berlin, Estocolm i Madrid, a més, dels concerts dels propers 25 i 27 a Barcelona on podrem apreciar aquesta nova perspectiva des de la contemporaneïtat amb l’estrena de les obres que Mauricio Sotelo i Benet Casablancas han creat agafant el guant llençat pels Casals.

Casablancas, present a l’acte, ha rescatat la coneguda analogia clàssica del quartet de corda com aquell diàleg equilibrat entre quatre veus civilitzades ressaltant la idea que es tracta del format més difícil ja que requereix anar a allò que és essencial i ha apuntat, a més de les ganes d'escoltar-se mitjançant els Casals, què la seva mirada particular, el seu cinquè quartet, l’ha relacionat amb una nota, no molt explícita, de l’Andante con moto del Quartet op. 130. Veurem.

Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet