ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

34a edició del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes

21/4/2018 |

 

 

La Fundació Pau Casals celebra la diada de Sant Jordi presentant aquesta beca d’estudis amb un concert al CCCB, a càrrec de Mariona Camats i amb la pianista Yoko Suzuki.

La Fundació Pau Casals (Premi Nacional de Cultura 2018) va presentar dimarts passat la nova convocatòria del Guardó Internacional Pau Casals, que dona suport a joves violoncel·listes en la seva formació i el seu perfeccionament tècnic i artístic. “Volem que els joves músics siguin els ambaixadors dels valors i l’obra de Pau Casals; que sigui per a ells un honor i un prestigi que se’ls associï al del mestre”, va comentar Jordi Pardo, director general de la Fundació.

Amb l’objectiu de celebrar la convocatòria del Guardó, la Fundació ha organitzat per la diada de Sant Jordi, dilluns que ve, 23 d’abril, un concert de presentació, a càrrec de la violoncel·lista premiada en la darrera edició, Mariona Camats, acompanyada per la pianista Yoko Suzuki. L’acte tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a les 19 h (accés gratuït amb inscripció prèvia a fundacio@paucasals.org).

Com a novetat d’enguany, el Guardó –d’àmbit internacional, fins ara obert a joves violoncel·listes de tots els estats membres de la Unió Europea i Puerto Rico– s’obre també a l’Uruguai. Això ha estat possible gràcies a un acord de col·laboració institucional amb el país llatinoamericà que permetrà, a més, celebrar la Diada Pau Casals 2018 a Montevideo, tot commemorant l’impacte de la presència de Pau Casals en aquell país. De fet, el 15 de juny l’Orquesta Juvenil del Sodre de l’Uruguai celebrarà un concert d’homenatge a Pau Casals, entre altres activitats, com ha explicat l’agregada cultural del Consolat General de l’Uruguai a Barcelona, Sylvia Roig. El Guardó també ha establert el límit d’edat dels aspirants: estudiants de grau superior de violoncel o que el tinguin aprovat, amb 22 anys, amb l’objectiu “d’enfocar-se clarament a la joventut i als estudiants de música”, va explicar Pardo.

El jurat d’aquesta 34a edició estarà integrat per músics de gran prestigi internacional, i presidit de nou per Marta Casals Istomin, vicepresidenta de la Fundació; la resta de membres seran quatre reconeguts violoncel·listes: Marc Coppey, Alban Gerhardt, Frans Helmerson i Arnau Tomàs (que va guanyar la Beca Pau Casals per a joves violoncel·listes l’any 1991), mentre que Bernard Meillat, membre de la Comissió Assessora Internacional de la Fundació Pau Casals i director artístic del Festival Pau Casals, n’és el secretari.

El Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes consta d’una dotació econòmica de 18.000 euros, com a ajuda a la seva formació artística, i de l’assessorament i la promoció dels guardonats, tot promovent que puguin actuar en ocasions especials i espais singulars. També s’atorga un accèssit de 6.000 euros a un/a jove intèrpret català, espanyol, francès o andorrà.

La Fundació Pau Casals, establerta per Pau i Marta Casals l’any 1972, va crear la Beca Pau Casals l’any 1984. Al llarg d’aquests 34 anys la Beca ha esdevingut Guardó Internacional a mesura que ha anat ampliant la zona d’intervenció, en passar de Catalunya, a tot l’Estat espanyol, el sud de França i Andorra, i amb la inclusió el 2016 dels països membres de la Unió Europea, Puerto Rico i ara l’Uruguai. Una cinquantena de joves violoncel·listes han rebut el suport de la Fundació fins ara.

Els interessats es poden inscriure a la 34a edició del Guardó Internacional (des del 3 d’abril passat) fins al 6 de juliol de 2018. A partir del 28 de setembre se’n coneixeran els vuit finalistes. L’audició final tindrà lloc el dia 26 de novembre de 2018 a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. Més informació i inscripcions en aquest enllaç.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet