ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Cor de Cambra Francesc Valls recupera Les Completes per a la festivitat de Sant Jordi

16/4/2018 |

 

El Cor de Cambra Francesc Valls recupera Les Completes per a la festivitat de Sant Jordi a la Generalitat de Catalunya de Joan Pau Pujol

El proper dilluns dia 23 d’abril, dia de Sant Jordi, a les 20.30 hores a la Catedral de Barcelona, el Cor de Cambra Francesc Valls presentarà les Completes de la Solemnitat de Sant Jordi a la Generalitat de Catalunya (1614) del compositor Joan Pau Pujol (1570 – 1626). Aquesta recuperació amb iniciativa del Cor Francesc Valls compta amb el suport del Capítol de la Catedral de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, que en són coorganitzadors.

Des de que l'any 1456 Sant Jordi fou proclamat Patró del Principat, cada 23 d'abril es celebra la Missa del Patró de Catalunya a Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, com a acte institucional. A partir del segle XVI aquesta festa pren la màxima solemnitat institucional, on els actes litúrgics a Palau en honor al Sant es celebraven durant tot el dia. A més de la missa que s'oficia actualment, també s'hi celebraven vespres i completes. El bisbe de Barcelona acompanyat dels canonges de la Catedral i la seva Capella de Música, eren els encarregats de dur-les a terme. En aquest context, Joan Pau Pujol, Mestre de Capella a la Seu barcelonina i un dels més importants compositors hispànics del segle XVII, ofrenà a la Diputació del General uns bells quaderns de música amb la inscripció In festo Beati Georgii, dedicats als Diputats del General. Actualment aquests manuscrits es conserven íntegres i en perfecte estat de conservació a la Biblioteca de Catalunya.

El Cor Francesc Valls que des de fa quinze anys ocupa el lloc de l'antiga Capella de Música de la Catedral de Barcelona és també el cor que, seguint la tradició, canta a la Missa de Sant Jordi a Palau. Enguany, en motiu del 15è aniversari del cor ens proposem recuperar les Completes de Sant Jordi, com a primer pas per recuperar l'únic patrimoni musical de Catalunya dedicat al seves institucions civils.

Les completes són l'ofici de Lectura que tanca el dia litúrgic, actualment celebrades entorn de les vuit del vespre. En el cas de les proposades, l'estructura és la següent;
• Deus in adjutorium (gregorià)
• Himne. Te Lucis Ante Terminum de Joan Pau Pujol
• Salm 90, Qui Habitat de Joan Pau Pujol
• Lectura breu
• Responsori breu. In Manus Tuas de Joan Pau Pujol
• Càntic de Simeó. Nunc Dimitis de Joan Pau Pujol
• Oració Conclusiva. Benedicamus Domino de Joan Pau Pujol
• Antífona final. Regina caeli de Joan Pau Pujol

En aquesta ocasió el Cor Francesc Valls estarà format per 14 cantants, i de Dani Espasa a l’orgue positiu, Cristina Badia, arpa barroca i Meritxell Ferrer, baixó. Tots ells, sota la direcció del titular del Cor, Pere Lluís Biosca.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet