ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Schubertíada a Vilabertran: créixer i reproduir-se

29/3/2018 |

 

 

Katharina Konradi inaugurarà la 26a Schubertiada a Vilabertran acompanyada al piano per Wolfram Rieger.

Després de 25 anys de celebració ininterrompuda, la Schubertíada a Vilabertran ha demostrat no haver esgotat la fórmula d’èxit, sinó més aviat tot el contrari. Si l’any passat celebrava el 25è aniversari amb una programació centrada a la Canònica de Vilabertran i amb un dels reptes més importants de la seva trajectòria, la integral dels Quartets de Beethoven a càrrec del Quartet Casals, que alhora celebrava el seu propi vintè aniversari; enguany la Schubertíada inicia el camí cap als cinquanta anys amb dos reptes molt clars: créixer més enllà de les fronteres del poble empordanès i atreure nous públics cap al lied i la música de cambra romàntica.

Amb el rigor i la qualitat artística com a estendards, la Schubertíada a Vilabertran presenta un festival estiuenc amb setze concerts, però amplia la seva proposta a quatre nous escenaris: Figueres, Saint André Sorède (França), Sant Quirze de Colera i Castelló d’Empúries. A més, l’Associació Franz Schubert, entitat programadora de la Schubertíada a Vilabertran, consolida la seva oferta de lied a Barcelona –en col·laboració amb el CNDM i L’Auditori– presentant la segona temporada de recitals de lied a L’Auditori durant la temporada 2018-19 i presenta una Schubertíada a Valdegobía/Gaubea, a Àlaba (País Basc), amb quatre concerts entre el 7 i el 28 de juliol.

26a Schubertíada a Vilabertran

L’escenari bucòlic de la Canònica de Vilabertran s’omplirà per vint-i-sisè any consecutiu de les músiques íntimes dels clàssics i romàntics, a càrrec de veus que s’han construït una carrera entre aquestes parets i que han sabut tornar amb lleialtat indubtable tota la confiança que la veritable alma mater del festival, Jordi Roch, va dipositar-hi des d’un principi. Per tant, noms com Matthias Goerne, Mojca Erdmann, Anna Lucia Richter, Christoph Prégardien o el Quartet Casals tornaran a ser presents en la programació, junt amb joves solistes i formacions que comencen a reclamar el seu espai a les programacions habituals. És el cas de Natalia Labourdette i el guitarrista Javier García Verdugo, que oferiran un recital íntim a un nou espai habilitat per a concerts dins la Canònica, l’Espai Dormitori.

El Cosmos Quartet participaran a la Schubertiada a Vilabertran amb un programa amb amics músics.

També és el cas del Cosmos Quartet –recentment guanyador del prestigiós Concurs de Quartets de Heidelberg–, que oferirà un programa amb músics amics (Laura Ruiz, Joaquín Arrabal, Carles Chordà i Álvaro Prieto) per interpretar l’Octet de Schubert. El Trio VibrArt –format per Miguel Colom, Fernando Arias i Juan Pérez Floristan– interpretarà obres de Dvořák i Schubert, mentre que el Dalia Quartet comptarà amb la col·laboració del pianista Iván Martín –que interpretarà en solitari la Sonata Clar de Lluna de Beethoven– i el contrabaixista Ander Perrino, amb qui interpretaran el Quintet per a corda i piano, “la Truita” de Schubert. Enguany tindrà lloc per primer cop a l’estiu l’Acadèmia de la Schubertíada, amb el professor Wolfram Rieger, i amb alguns dels participants que intervindran al concert final després de les masterclasses amb la soprano Mireia Tarragó, el baríton Francesc Ortega i les pianistes Victoria Guerrero i Marina Pelfort. La jove soprano noruega Lise Davidsen és una de les apostes per descobrir nous talents de la Schubertíada. La cantant actuarà per primer cop a Vilabertran acompanyada al piano per James Baillieu amb lieder de Grieg, Brahms, Wagner, Strauss i Sibelius. També serà la primera actuació a Vilabertran del baríton Andrè Schuen: l’italià interpretarà el cicle La bella molinera de Schubert junt amb el pianista Daniel Heide.

El festival, l’inaugurarà la jove soprano Katharina Konradi, acompanyada per un vell amic de la Schubertíada, el pianista Wolfram Rieger, amb obres de Mendelssohn, Schubert, Debussy, Rachmàninov i Strauss. L’endemà la mezzosoprano Sarah Connolly, el pianista Malcolm Martineau i el viola Jonathan Brown hi interpretaran lieder de Brahms, cançons tradicionals angleses i els nostàlgics Kindertotenlieder de Gustav Mahler.

La mezzosoprano argentina Bernarda Fink. Foto: Julia Wesely.

Hi torna Matthias Goerne i el seu fidel col·laborador al piano Alexander Schmalcz, enguany amb un recital amb lieder de Pfitzner, Strauss i en una insòlita interpretació dels Wesendonck Lieder de Richard Wagner que, probablement per primer cop, es podran sentir en la corda de baríton. La mezzosoprano argentina Bernarda Fink també torna a Vilabertran després d’anys d’absència, enguany amb el pianista Roger Vignoles i amb un programa en què apareix la cantata Arianna a Naxos de Joseph Haydn, junt amb lieder de Schubert, Wolf, Dvořák i les Cinco canciones populares argentinas d’Alberto Ginastera. Mojca Erdmann retorna a Vilabertran amb lieder d’Strauss, Mozart, Schubert, Schumann, Rihm, Reimann i Mendelssohn, acompanyada al piano per Gerold Huber, mentre que la jove soprano alemanya Anna Lucia Richter, ja descoberta per l’Associació Franz Schubert fa un parell d’anys, actuarà a Vilabertran amb el pianista Gerold Huber, amb obres de Schubert i Schumann. Després del magnífic recital ofert l’estiu passat a Vilabertran, el tenor alemany Christoph Prégardien, torna a la Canònica acompanyat per Julius Drake, aquest cop amb un recital amb cançons de Schubert i els Lieder eines fahrenden Gesellen (Cançons d’un caminant errant) de Gustav Mahler. El pianista rus Igor Levit, una de les sensacions del moment a nivell internacional, debutarà a la Schubertíada amb un recital que inclou poemes sense paraules de Mendelssohn, la penúltima Sonata per a piano, D. 959 de Schubert i un estimulant arranjament al piano de l’“Adagio” de la Desena Simfonia de Gustav Mahler, fet per Ronald Stevenson. Per cloure la programació a Vilabertran, el Quartet Casals interpretarà Les set últimes paraules de Crist a la creu de Joseph Haydn.

El tenor alemany Christoph Pregardien. Foto: Marco Borggreve.

Paral·lelament, la Schubertíada estén les seves fronteres arreu de l’Empordà. A Figueres actuarà el Cosmos Quartet el 12 de juliol –amb obres de Schubert, Webern, Toldrà i Brahms–, i el baríton Josep-Ramon Olivé i el pianista Jordi Armengol el 19 de juliol amb un recital de cançó catalana. La soprano argentina Mercedes Gancedo actuarà acompanyada del guitarrista Bernardo Rambeaud al monestir de Sant Quirze de Colera amb un recital de cançó sud-americana de Guastavino, Ginastera, Nobre, Villa-Lobos i Piazzolla, el 10 d’agost; mentre que l’organista de Castelló d’Empúries, Pau Riuró, oferirà un concert amb obres per a orgue i transcripcions de Schubert, J. S. Bach, Mendelssohn, Schumann i Brahms el 20 d’agost.

Schubertíada a Valdegovía/Gaubea

Prova de l’èxit del model de la Schubertíada a Vilabertran és el fet que l’alcalde de Valdegovía/Gaubea conegués la proposta empordanesa de primera mà, se n’enamorés i volgués recrear-la a la seva localitat. Això és el que ha facilitat la col·laboració de l’Associació Franz Schubert per primera vegada fora de les fronteres de Catalunya, en una proposta estival que tindrà lloc al juliol amb quatre concerts de cambra els quatre dissabtes successius del mes de juliol. La inauguració serà el 7 de juliol amb el recital de la soprano Katherina Konradi i el pianista Roland Vieweg. El seguiran un concert del Quartet Casals amb Quartets de Beethoven, un recital del violoncel·lista Asier Polo amb Suites de J. S. Bach i, per últim, un recital pianístic d’Iván Martín, amb obres de Mozart i Chopin.

Schubert Lied a Barcelona

Fruit de l’acord entre el Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM), l’Associació Franz Schubert i l’Auditori de Barcelona, el centre musical barceloní acollirà la segona temporada del Schubert Lied a Barcelona, que té com a objectiu oferir la pràctica totalitat de lieder de Franz Schubert al llarg de les properes temporades.

La segona temporada constarà de quatre recitals a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori, i començarà el diumenge 21 d’octubre de 2018 amb el recital de la mezzosoprano Marie Seidler acompanyada pel reputat pianista Malcolm Martineau. Els seguiran el baríton Manuel Walser i el pianista Alexander Fleischer el 4 de desembre. Ja entrat el 2019 el tenor català Eduard Mas interpretarà un recital acompanyat de la pianista Marta Puig el 17 de febrer i en clourà la segona temporada el baríton Ludwig Mittelhammer, acompanyat pel pianista Jonathan Ware el 28 de març de 2019.

Venda d’entrades i abonaments

L’Associació Franz Schubert ofereix l’opció d’abonaments a la carta amb un 10% de descompte en la compra de paquets de cinc concerts i amb un 5% de descompte en paquets de tres concerts.

Més informació sobre la programació i els preus de les localitats aquí o trucant al 673 732 357 (feiners, de 10 a 14 h) o escrivint a info@schubertiadavilabertran.cat.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet