ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Adeu a Jóhann Jóhannsson

11/2/2018 |

 

L’islandès Jóhann Jóhannsson, un dels compositors contemporanis més respectats de l’actualitat, va ser trobat mort ahir en un apartament de Berlín, només onze dies després d’actuar a L’Auditori de Barcelona en el marc d’un concert del cicle de músiques modernes Sit Back comissariat pel Festival Primavera Sound. La defunció, encara per causes desconegudes, va ser anunciada pel seu mànager.

Influenciat pel moviment minimalista del segle XX, l’autor, de 48 anys, mesclava l’electrònica i l’orquestració clàssica i era conegut sobretot per la composició de bandes sonores de pel·lícules com La llegada o La teoría del todo, que li va valdre un Globus d’Or. Jóhannsson, autor també de la partitura de Sicario, havia estat nominat en dues ocasions als Oscar. Les obres de Jóhannsson, segons apuntava L’Auditori en el programa de mà del concert de presentació d’Orphée (Deutsche Grammophone) que l’islandès hi va oferir el 31 de gener passat, “reflecteixen la seva obsessió per la textura del so i per les formes mínimes, en un intent d’anar sempre al nucli microscòpic de la música per extreure’n l’essència i després construir-hi capes de so”.

Jóhannsson va néixer i es va criar a Reykjavík, on va estudiar idiomes i literatura a la universitat. Va començar la seva carrera musical com a guitarrista en diferents bandes d’indie-rock i, l’any 1999, va fundar Kitchen Motors, un grup de reflexió, organització artística i segell discogràfic que va impulsar la col·laboració interdisciplinària entre artistes de punk, jazz, clàssica, metal i electrònica. Artistes islandesos com Ólafur Arnalds lamentaven ahir la pèrdua a través de les xarxes socials.


El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet