ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Aniversari amb música

17/11/2017 |

 

Ros-Marbà celebra 80 anys a l’Auditori amb l’estrena del seu homenatge a Toldrà, Mompou i Montsalvatge.

Va ser el 2 d’abril passat, però Antoni Ros-Marbà celebrarà comme il faut el seu vuitantè aniversari aquest cap de setmana a l’Auditori dirigint l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). El programa, especial, inclou l’estrena absoluta de Tres homenatges: a Toldrà, a Mompou, a Montsalvatge. “Dedico aquesta obra curta, uns cinc o sis minuts per homenatge, a aquests tres compositors, amb els quals vaig mantenir una relació molt propera i que vaig estimar i admirar”. De cadascun, Ros-Marbà traça un perfil que incorpora “cites identificables”, que no són en cap cas una còpia. De Toldrà diu que era un home perfeccionista i mediterrani, excel·lent compositor i director d’orquestra. De Mompou destaca les seves cançons i danses, com també la Música callada, una música “amb un embolcall derivat de la cultura francesa”. Pel que fa a Montsalvatge, assenyala també la seva mediterraneïtat i hi incorpora alhora tota la vessant antillana que impregna les seves obres. “Són tres personalitats molt diferents, i en la meva composició he procurat ser jo mateix, però amb complicitat amb ells.”

A les portes de la commemoració dels 50 anys de la seva mort, el compositor barceloní Lluís Benejam també hi serà present amb el seu concert per a dos pianos, Iberian preludes, que l’OBC interpretarà per primer cop a Barcelona. En aquest cas, hi haurà, a més, dos convidats de luxe: els pianistes Josep Colom i Albert Guinovart. “A Benejam, que es va exiliar als Estats Units, no el vaig conèixer personalment però recordo haver-lo vist tocar a la banda municipal”, evoca Ros-Marbà.

Tancaran el concert dues obres de Ravel, un dels compositors predilectes del mestre: “És un dels grans compositors del segle XX i va morir el 1937, el mateix any que jo vaig néixer.” Del compositor impressionista francès tocaran Le Tombeau de Couperin i Daphnis et Chloé: Suite núm. 2.

Ros-Marbà va dirigir l’OBC durant 15 anys, justament ara en fa 50. “Amb les noves generacions ha pujat molt el nivell de l’orquestra i la plantilla és excel·lent”, diu Ros-Marbà, que fa tres anys que no es posa al capdavant.

Un dels grans reptes de l’OBC, segons el mestre, és aconseguir extreure un so identificable i homogeni, “la qual cosa, amb músics internacionals que la integren, així com les diferents escoles, no sempre és fàcil”.

Homenatge a Fellini amb De Meij
La Banda Municipal de Barcelona rep aquest diumenge un convidat molt especial: el mestre holandès Johan de Meij, un dels compositors actuals més importants per a música de banda.

De Meij torna a l’Auditori per dirigir la formació barcelonina amb un programa, aquest cop, íntegre de la seva obra. La banda interpretarà la seva partitura més recent inspirada en Venècia, Echoes of San Marco (2016); el poema simfònic Via Claudia (un viatge imaginari a través dels Alps) (2012), i finalment el seu particular homenatge al director de cinema italià Federico Fellini, un enamorat dels pallassos, i Fellini. Concert per a saxòfon, orquestra de vent i banda de circ (2015), amb la participació del saxofonista Hans de Jong.

Valèria Gaillard
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet